Åklagarmyndigheten

Allt du vill veta om krigsbrott, tystnadskultur och våldtäktsanmälningar – möt oss i Almedalen

Dela

På tisdag den 5 juli arrangerar Åklagarmyndigheten tre seminarier i Almedalen. Vi inleder kl. 8.30 med en paneldebatt om tystnadskultur vid brott. Medverkar gör Petra Lundh, riksåklagare, Johan Eriksson, advokat, Anna Svedin, vice chefsåklagare och Mikael Swahn, rådman.

Kl. 10 följer ett samtal där två krigsbrottsåklagare, Reena Devgun och Hanna Lemoine,  diskuterar och förklarar varför Sverige utreder krigsbrott i andra länder, utmaningar i arbetet samt hur vi samverkar internationellt och med andra myndigheter. Samtalet modereras av Cecilia Tengroth, generalsekreterare i Svenska FN-förbundet.

Därpå, kl. 11, blir det en paneldebatt om våldtäktsanmälningar. Där deltar Eva Johnsson, vice överåklagare, Katarina Bergehed, sakkunnig i kvinnors rättigheter och SRHR-frågor på Amnesty Sverige och Anna Lindström, polisutredare vid Polismyndigheten i Göteborg. Vi ställer oss bland annat frågan om det är antalet våldtäkter som ökar eller om det är anmälningarna som gör det. Debatten styrs av kammaråklagare Helene Gestrin.

Varmt välkommen till våra seminarier i Visby på Bulhuset, Cramérgatan 2, nedre plan.

Ta del av vårt fullständiga program här.
 
Intervjuer

Riksåklagare Petra Lundh är tillgänglig för intervjuer kl. 11.30-12.30, anmäl intresse till kommunikation@aklagare.se. Plats meddelas vid anmälan.


Åklagarmyndighetens presstjänst, 010-562 50 20

Nyckelord

Bilder

Om

Åklagarmyndigheten
Åklagarmyndighetenhttps://www.aklagare.se/

Åklagarmyndigheten ska bidra till att brottsligheten minskar och tryggheten ökar i samhället. Vi ser till att personer som begår brott ställs till ansvar på ett rättssäkert och effektivt sätt. Åklagaren har en stark roll i rättsväsendet genom att utreda brott, fatta beslut om åtal ska väckas och att processa i domstol. Det står en åklagare bakom varje anhållen, häktad eller dömd person.

Följ Åklagarmyndigheten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åklagarmyndigheten

En ny misstänkt och tre släppta för knivmord i Halmstad18.8.2022 12:47:53 CEST | Pressmeddelande

Åklagare har i dag beslutat att försätta tre personer som varit anhållna på fri fot. Personerna anhölls i måndags såsom skäligen misstänkta för mord och försök till mord, respektive medhjälp till mord och medhjälp till försök till mord på två personer i Halmstad den 15 augusti. En ny misstänkt anhölls i går kväll på sannolika skäl misstänkt för mord och försök till mord vid samma tillfälle.

Omhäktningsförhandlingar i ärende om mord m.m. i Lundby, Göteborg18.8.2022 08:11:09 CEST | Pressmeddelande

Åklagaren har begärt förlängd åtalstid för de två personer som suttit häktade sedan den 3 augusti misstänkta för mord och försök till mord på två personer i Lundby, Göteborg den 30 juli. Förlängd åtalstid har begärts även för de två personer som häktades samma dag misstänkta för grovt skyddande av brottsling och i ett fall också för olaga hot. Åklagaren är tillgänglig för en kort kommentar efter omhäktningsförhandlingarna i dag torsdag.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum