Järfälla Kommun

Allt färre unga i Järfälla röker men snusandet ökar

Dela

Majoriteten av Järfällas unga röker inte, snusar inte och tar inte droger. De har en god relation till sina föräldrar och deras alkoholkonsumtion är fortsatt låg. Det visar Stockholmsenkäten 2020 där bland andra 1 059 Järfällaungdomar deltagit och svarat på frågor om sin livssituation och sina levnadsvanor.

– Det är glädjande att trenden går åt rätt håll, och jag vet också att det görs ett fantastiskt förebyggande arbete, säger Dan Engstrand (M), ordförande i socialnämnden i Järfälla.

Enkäten tar upp allt från psykisk hälsa, relation till föräldrar, skolsituation, spel och brottslighet till nyttjande av alkohol, tobak och narkotika.

När det gäller det sistnämnda märks ett mönster: Allt färre unga i Järfälla röker. Deras alkoholkonsumtion är fortsatt låg. Droganvändningen är relativt konstant över tid, medan snusandet däremot ökar. Från att ha legat stabilt i flera mätningar ökar snusandet bland både killar och tjejer.

– Det är för tidigt att uttala sig om det ökade snusandet är en trend, men det är något vi ser ökar i hela länet. En förklaring kan vara det så kallade vita snuset och nikotinfria snuset som riktar sig till yngre. Vi tittar på det här tillsammans med Länsstyrelsen, säger Mikael Skaghammar, enhetschef på socialförvaltningens preventionsenhet.

Stockholmsenkäten tar även upp spel om pengar. Ett fåtal ungdomar i Järfälla spelar om pengar och de blir allt färre. Men av det fåtal som spelar om pengar säger fler att de upplever sig ha spelproblem. Här handlar det främst om killar.

När det gäller psykisk hälsa mår killarna i Järfälla bättre än tjejerna. Tjejerna i årkurs 9 å sin sida, känner sig tryggare i Järfälla jämfört med 2018 års Stockholmsenkät. 56 procent av tjejerna uppger att de känner sig trygga 2020, jämfört med 39 procent för två år sedan.

– Alla ska kunna känna sig trygga i Järfälla, och därför fortsätter vi med våra satsningar på trygghetsskapande åtgärder, säger Dan Engstrand.

Vidare svarar majoriteten av ungdomarna att de har en god relation och anknytning till sina föräldrar.

– Eftersom kommunen satsar så mycket på olika typer av förebyggande föräldraskapsstöd, exempelvis stödsamtal, familjemottagning, föräldragrupper och öppna föreläsningar är det förstås kul att se att siffrorna går åt rätt håll, säger Mikael Skaghammar.

Om Stockholmsenkäten

Stockholmsenkäten 2020 är en regional undersökning som elever i årskurs 9 och årskurs 2 i gymnasiet svarat på, och där bland andra 1 059 Järfällaungdomar deltagit och svarat på frågor om sin livssituation och sina levnadsvanor.

Kontakt

Mikael Skaghammar, enhetschef, mikael.skaghammar@jarfalla.se, 08-580 283 66

Nyckelord

Om

Järfälla Kommun
Järfälla Kommun
Riddarplatsen 5
177 80 Järfälla

08-580 285 00https://www.jarfalla.se/

 

Järfälla strax nordväst om Stockholm, med sina grönområden, sin Mälarkust och sitt fantastiska kollektivtrafikläge, är en attraktiv inflyttningskommmun. Med ny tunnelbana, spår och vägar växer Barkarbystaden och Barkarby station fram till ett av regionens bästa kollektivtrafiknav. Järfälla växer, och samtidigt som det byggs nya attraktiva bostäder planerar vi för tusentals nya jobb i attraktiva kontorslägen, högre utbildning och fler besökare.

 

Följ Järfälla Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Järfälla Kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum