Allt fler bilhandlare erbjuder köp online och hemleverans

Dela

För att möta efterfrågan och hålla fart i försäljningen i dessa tider erbjuder allt fler bilhandlare bilköp direkt via internet och dessutom med hemleverans, även vid köp av begagnade bilar. För den som är intresserad av att köpa bil men vill slippa besöka återförsäljaren finns det både fördelar och risker med den typen av handel.

Om hela affären görs upp på distans träder distansavtalslagen in, vilket i normalfallet ger rätt att ångra köpet inom 14 dagar från leverans. Det här gäller oavsett vara och därför omfattas även begagnade bilar. Som vanligt gäller även konsumentköplagen.

Men samtidigt slarvar många bilhandlare med de begagnade bilarnas varudeklaration, särskilt på internet, trots att företag måste upplysa konsumenter om en varas skick – en informationsplikt som omfattar all typ av bilhandel. 

– En del bilhandlare struntar tyvärr i att beskriva bilens skick. Vi avråder från köp om varudeklarationen saknas när en begagnad bil säljs på distans, säger Carl-Erik Stjernvall, teknisk rådgivare på Riksförbundet M Sverige.

Om varudeklarationen saknas riskerar köparen att gå miste om information om skador på karossen, däckens mönsterdjup, om serviceboken är ifylld eller när bilens kamrem har bytts, för att ge några exempel. Varudeklarationen är framtagen av motorbranschen i överenskommelse med Konsumentverket och ska finnas tillgänglig för spekulanter oavsett om bilen säljs i fysisk butik eller via internet. 

– Som spekulant gäller det att vara uppmärksam. Det finns exempel på bilhandlare som inte bara struntar i varudeklarationen, utan även försöker reservera sig mot ansvar på grund av felskrivningar i annonsen, vilket inte är möjligt, säger Carl-Erik Stjernvall.

Att tänka på inför bilköp på distans:

  • Görs hela affären upp på distans gäller distansavtalslagen, som innebär att det går att ångra sitt bilköp. Distansavtalslagen ger 14 dagars ångerrätt. Ifall företaget inte har gett information om denna rättighet kan ångerrätten gälla i upp till ett år. 
  • Vågar du chansa på att köpa en begagnad bil utan att ha provkört den? Även om säljaren har lämnat en utförlig varudeklaration finns det saker du kanske vill veta om bilen, exempelvis om den är rök- och djurfri? 
  • Nackdelen med att köpa på distans och sedan ångra sig är att det tillkommer kostnader för att transportera tillbaka bilen till bilhandlaren. Ta reda på vad det skulle kosta ifall du ångrar dig och vill skicka tillbaka bilen.
  • Gäller köpet en bilmodell du inte är bekant med? Allt från förarposition och inställningsmöjligheter till runt-om-sikt, tekniska egenskaper och lastförmåga kan göra att bilen inte passar alla köpare. Ibland är vissa saker bra att kontrollera fysiskt, vilket kan göra distansköp svåra.
  • M Sveriges granskningar av bilannonser visar att många bilsäljare försöker friskriva sig från ansvar. Annonsen är alltid en del av bilens avtal. Om utrustning saknas eller uppgifter har blivit fel innebär det ofta ett köprättsligt fel, och att du får reklamera detta till säljaren. Köprättsliga fel ska avhjälpas utan kostnad.

 

 

Nyckelord

Länkar

Om

M Sverige
M Sverige
Fridhemsgatan 30
112 40 Stockholm

08-690 38 00http://msverige.se

Riksförbundet M Sverige är med 90 000 medlemmar Sveriges största konsumentorganisation för bilister och andra trafikanter. Under sin nästan 100 år långa historia har organisationen gett sina medlemmar stöd, råd och inspiration för säkrare och roligare bilresor. M Sverige arbetar för en hållbar, säker och tillgänglig mobilitet. Samtidigt fortsätter engagemanget för trafiksäkerhet och bilkonsumenters rättigheter. 

Följ M Sverige

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från M Sverige

M Sveriges kartläggning visar: Miljöarbetet behöver bli bättre på många små bilverkstäder28.9.2020 05:39:03 CESTPressmeddelande

Dagens regelverk har inneburit att många mindre bilverkstäder hittills sluppit undan rutinmässiga kontroller av sitt miljöarbete. Ändrade regler ställer dock nya krav och kommunernas egna kontrollanter, såväl som Naturvårdsverket, menar att det kan behövas ett kunskapslyft ute hos verkstäderna. Alla känner inte till dagens regelverk, och ännu färre de nya regler som börjar gälla 1 november.

Pausad skattehöjning på bensin och diesel med mer förnybart i tanken11.9.2020 10:03:15 CESTPressmeddelande

Regeringen tänker fatta beslut om att förstärka bränslebytet, Sveriges viktigaste styrmedel för att minska utsläppen av växthusgaser, enligt ett pressmeddelande idag från regeringen. Reduktionsplikten tvingar drivmedelsleverantörer att varje år minska växthusgasutsläppen från bensin och diesel genom att blanda i biodrivmedel. Det skapar alltså möjligheter att minska utsläppen från befintlig fordonsflotta.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum