Dagens Samhälle

Allt fler erbjuder hjälp till spelberoende

Dela

För bara fyra år sedan erbjöd knappt en av tio kommuner behandling för spelberoende. I dag är det 7 av 10.

Antalet kommuner om erbjuder behandling för spelmissbruk har ökat kraftigt. År 2015 var det bara 7 procent av landets kommuner som erbjöd behandling. I dag finns det i sju av tio kommuner.

Ytterligare 27 procent av kommunerna ger stöd inom ramen för den befintliga missbruksvården. Endast fem kommuner erbjöd ingen behandling alls under 2018. Allt enligt Stödlinjens årsrapport.

Ökningen är en konsekvens av att spel om pengar skrevs in i socialtjänstlagen och hälso- och sjukvårdslagen. Sedan januari i fjol har kommuner och regioner inte bara ett ansvar att förebygga och motverka missbruk av alkohol och narkotika, utan också spel om pengar. Socialnämndens ansvar för att motverka missbruk av alkohol och droger har utökats till att inkludera spel om pengar.

Men det är få som söker hjälp enligt Viktor Månsson, psykolog och doktorand vid Karolinska institutet, som utbildar behandlare av spelberoende.

– Kön ringlar inte lång. Av de som har allvarliga problem är det ungefär 5–10 procent som söker hjälp. De spelberoende skäms och vill klara sig själva.

Kontakter

Dokument

Länkar

Om

Dagens Samhälle
Dagens Samhälle
Telefonvägen 30
126 26 Hägersten

08-452 73 00http://www.dagenssamhalle.se

Följ Dagens Samhälle

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dagens Samhälle

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum