Serviceföretagen

Allt fler hemstädföretag auktoriseras

Dela

Allt fler hemstädföretag väljer att söka auktorisation. Inte mindre än 16 företag har blivit auktoriserade för första gången. – Det stärker branschen att fler väljer att söka auktorisation, säger Thomas Kolbe, auktorisationsnämndens ordförande.

Foto: Helene Grynfarb
Foto: Helene Grynfarb

Auktorisationen - Auktoriserat Serviceföretag - växer bland företag som har sin huvudverksamhet inom hemservice. I den senaste auktorisationsomgången blev ytterligare 16 företag auktoriserade, vilket innebär att privatkunderna nu kan välja bland 38 auktoriserade företag när de vill köpa hemstädning. Totalt är 165 företag inom hemservice, FM, städ och sanering auktoriserade, också det en ny toppnotering för auktorisationen.

– Fler och fler privatkunder vill göra ett medvetet köp av städtjänster. Stämpeln Auktoriserat Serviceföretag innebär en trygghet för både kunder och medarbetare, säger Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.

Auktoriserat Serviceföretag är ett samarbete mellan Kommunalarbetarförbundet, Fastighetsanställdas Förbund och Almega Serviceföretagen. Kommunal organiserar personer som arbetar inom hemservicebranschen. I nämnden som kontrollerar företagen och godkänner de som uppfyller kraven finns representanter för både fack och arbetsgivare.

– Auktoriserade hemserviceföretag ska arbeta för en god arbetsmiljö och bra anställningsvillkor. Trygga medarbetare med bra arbetsmiljö gör helt enkelt ett bättre jobb. Genom att anlita företag med auktorisation, är man med och bidrar till en mer seriös bransch, säger Johan Ingelskog, avtalssekreterare på Kommunal.

Syftet med auktorisationen är att kontrollera och lyfta fram företag genom kvalitetsstämpeln Auktoriserat Serviceföretag. Målet är en hållbar, seriös och välansedd bransch. Auktorisationsnämnden granskar företagen utifrån bland annat ekonomi, miljö och arbetsmiljö. Företagen måste årligen ansöka om att bli auktoriserade.

Representanter från arbetsmarknadens parter finns representerade i auktorisationsnämnden som fattar beslut om auktorisation av företag. Kommunal organiserar personer som arbetar inom hemservicebranschen.


Länkar:

Hitta ditt auktoriserade hemserviceföretag här.
Läs mer om auktorisationen här.
Auktorisationsnämndens ledamöter hittar du här.

För mer information, kontakta gärna:

Pernilla Enebrink, näringspolitisk expert på Almega Hemserviceföretagen.
073-042 90 37, pernilla.enebrink@almega.se 

Kommunals Pressjour, 010-442 71 30

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Foto: Helene Grynfarb
Foto: Helene Grynfarb
Ladda ned bild

Länkar

Om

Almega Hemservice­företagen

Vi arbetar för ett bättre företagsklimat och stärker arbetsgivare, så att välmående företag kan släppa fram fler jobb.

Vi är bransch- och arbetsgivar­organisationen för landets service­företag som jobbar med hushållsnära tjänster.

Följ Serviceföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Serviceföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum