Svea Ekonomi

Allt-i-allo, kläder och sport: E-handelsbranscherna som växt mest under pandemin

Dela

Pandemin har gjort att allt fler svenskar nätshoppar. Den bransch som såg störst procentuell ökning var sport- och fritidsbranschen. Hela 196 nya e-butiker öppnade förra året, vilket är en ökning på över 127 procent från 2019 till 2020. Det visar en ny kartläggning från bank- och finansgruppen Svea.

Emma Lindgren, digital expert på Svea Ekonomi
Emma Lindgren, digital expert på Svea Ekonomi

E-handeln ökar fortsatt i Sverige och det gångna året har drivit på den digitala omställningen ytterligare. I dag förväntar sig de flesta konsumenter att företag erbjuder möjligheten att handla fysiska produkter online. Svea har genomfört en kartläggning över Sveriges hetaste e-handelsbranscher baserad på statistik från Allabolag.se. Den visar att pandemiåret bidragit till ett trendbrott gällande vilka branscher som ökar mest. Tidigare år har det startats flest e-butiker inom kläder och skor. Men förra året var det istället allt-i-allo-butiker med breda sortiment som det startades flest av. Hela 902 nya e-butiker, en ökning med 74 procent jämfört 2019.

En annan bransch som ökat kraftigt under pandemin är sport- och fritidsbranschen. Förra året slog hela 196 nya sport-och fritidsbutiker upp sina digitala dörrar. En ökning på över 127 procent jämfört med 2019. Vilket gör sport och fritid till branschen med den största procentuella ökningen från år till år. Även e-butiker med hushålls- och inredningsprodukter har blivit betydligt fler, en ökning på 79 procent jämfört med tidigare år.

– Det är glädjande att se att antalet entreprenörer ökat inom många branscher trots rådande utmaningar i omvärlden. Som den största aktören i Norden på skräddarsydda betallösningar kartlägger vi regelbundet den svenska e-handelns utveckling. I år ser vi en tydlig trend mellan svenskarnas förändrade levnadsvanor under pandemin och vilka branscher som gått starkast framåt, säger Emma Lindgren, digital expert på Svea Ekonomi.

 Böcker och media – högst snittomsättning

Enligt Sveas kartläggning är e-butiker med böcker och andra mediavaror nätbutikerna som hade högst snittomsättning under 2020, ett snitt på drygt 69 000 kronor. Även datorer och elektronik placerar sig högt på samma lista med en snittomsättning på 48 000 kronor per bolag.

 

Topplista: Sveriges hetaste e-handelsbranscher
 

 

Antal nya butiker

 

Snittomsättning
år 1 (SEK)

Högsta omsättning
år 1 (SEK)

Procentuell ökning, år mot år

1.   Varierat brett sortiment

           902

     46 647

    26 468 000

74 %

2.   Mode & kläder

           707

     37 830

    14 999 000

34 %

3.   Sport- och fritidsutrustning

           196

     31 500

     2 249 000

127 %

4.   Datorer & elektronik

           138

     48 688

     2 249 000

27 %

5.   Inredning, hem och hushåll

           124

     27 500

     2 838 000

79 %

6.   Böcker & andra mediavaror

             89

     69 078

     3 999 000

53 %

7.   Auktioner online

             25

       1 000

                 25

56 %      

Om kartläggningen:
Baserat på data från Allabolag.se har samtliga nystartade e-handelsföretag under 2020 i Sverige kartlagts. Totalt startades 3 536 e-handelsföretag under förra året. E-handelsföretagen har sedan kategoriserats utefter vilka branscher de är verksamma inom. Den totala omsättningen för respektive bransch har dividerats med det totala antalet nystartade e-handelsföretag inom respektive bransch för att få fram snittomsättningen per bransch.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Emma Lindgren, digital expert på Svea Ekonomi
Emma Lindgren, digital expert på Svea Ekonomi
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med trettio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Snåla och slösaktiga: Pengar är en anledning till avslutad vänskap5.8.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Är du snål-Ove i kompisgänget? Då riskerar du att förlora en vänskap. Närmare var tionde person har någon gång avslutat en relation med en vän av ekonomiska skäl. Vanligaste anledningen uppges vara att vännen varit för snål. I kärleksrelationer tycks dock inte privatekonomin vara en lika vanlig källa till uppbrott. Endast två procent uppger att de avslutat en romantisk relation av ekonomiska skäl.

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: Svenska e-handlare spår nya säljrekord i sommar8.7.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Under pandemin har e-handeln blomstrat och inför sommaren väntas försäljningen på nätet fortsätta att växa. Åtta av tio e-handlare spår nämligen att tillväxten för deras e-butik kommer att öka i sommar. Hälften tror även att försäljningen blir bättre än förra årets försäljning under samma period. Det visar Paysons och Sveas e-handelsindikator.

Ny rapport från Svea visar: Så kommer svenskarna nätshoppa efter pandemin10.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

I takt med att näthandeln ökar blir leveransalternativen också fler. Hämta hos ombud, gratis hemleverans och upphämtning i butik är leveranssätten som varit vanligast bland svenskarna under pandemin. Men hur kommer vi vilja näthandla framöver? Över hälften uppger att leverans till ombud och gratis hemleveranser kommer vara viktiga även i framtiden. Samtidigt tycker många unga att paketboxar kommer bli viktigare framöver. Det visar en ny undersökning från bank- och finansgruppen Svea.

Ny rapport från Svea visar: Företag satsar mer på privatpersoner än företagskunder1.6.2021 07:30:00 CEST | Pressmeddelande

Hur ser företagare på sina kunder? Och hur resonerar de kring att nå företag jämfört med privatpersoner? En rapport från bank- och finansgruppen Svea visar att hela 67 procent skulle satsa mer på marknadsföring om de sålde till privatkunder istället för företagskunder. Dessutom menar de att det är lättare att påverka och nå privatkunder jämfört med företagskunder.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum