Svea Ekonomi

Allt-i-allo, kläder och teknik: E-handelsbranscherna som ökar mest

Dela

E-handeln växer fortsatt i Sverige och idag är det inom många branscher mer givet att starta en e-handel än en fysisk butik. Under 2019 startades hela 2 084 nya e-handelsföretag i Sverige. Och den bransch som såg allra flest nya digitala butiker var modebranschen. Hela 526 nya klädbutiker öppnade online under förra året. Det visar bank- och finansgruppen Sveas nya kartläggning.

Modeindustrin är den bransch som för andra året i rad ökar mest i antal butiker.
Modeindustrin är den bransch som för andra året i rad ökar mest i antal butiker.

För att möta digitaliseringen och nya konsumentbeteenden den har medfört måste allt fler erbjuda sina kunder möjligheten att handla online. Och vissa branscher har mött utvecklingen bättre än andra. Svea har nyligen genomfört en kartläggning över Sveriges hetaste e-handelsbranscher baserad på statistik från Allabolag.se. Och den visar att modeindustrin för andra året i rad är den bransch som ökar mest i antal butiker.

Totalt öppnade 526 nya e-butiker som säljer kläder och accessoarer online under året. Strax där bakom hittar vi allt-i-allo-butiker med breda sortiment. Där startades 518 nya e-handelsföretag. En bransch som ökat stort är teknik- och datorutrustning. Under 2018 slog 56 e-butiker med den typ av försäljning upp sina digitala dörrar för konsumenter. 2019 var antalet nya elektronikbutiker online hela 105 stycken, en ökning på närmare 100 procent.

– Det är glädjande att entreprenörer inom många olika branscher ser fördelarna med att starta e-handel. Idag är det så pass lätt att starta en e-handel med säkra betallösningar och smidiga transporter att alla som har någon typ av försäljning bör se över möjligheten. Redan innan Corona-krisen såg vi att fysiska butiker fått det allt tuffare och många som startade e-handel under föregående år kan se ett ljus i mörkret tack vare sin e-handel. De har möjlighet att fortsatt möta sina kunder trots rådande restriktioner, säger Magdalena Caesar, Affärsområdeschef betallösningar för e-handel på Svea Ekonomi.

Allt-i-allo-butiker har högst omsättning
Inom vilka branscher lyckas bolag nå en hög omsättning redan första året? Enligt Sveas kartläggning är nyöppnade allt-i-allo butiker med breda sortiment den typ av e-handelsbutiker med högst omsättning under 2019, med ett snitt på 88 000 kronor. Mycket tack vare två bolag med en omsättning på närmare 15 miljoner kronor under året. Även sport- och idrottsartiklar placerar sig högt på samma lista med en snittomsättning på 43 000 kronor per bolag. Även där sticker vissa bolag ut i toppen, där högsta omsättning är 2,3 miljoner kronor.

Topplista: Sveriges hetaste e-handelsbranscher 

                                             Antal nya butiker   Snittomsättning    Högsta omsättning
                                                                             år 1 (SEK)          år 1 (SEK)

1.   Mode & kläder                               526               8 000             999 000

2.   Varierat brett sortiment                  518             88 000             14 999 000

3.   Datorer & elektronik                       105               1 000             74 000

4.   Sport- och fritidsutrustning              86             43 000              2 249 000

5.   Inredning, hem och hushåll             69             11 000              599 000       

6.   Böcker & andra mediavaror            58               4 000              149 000       

7.   Auktioner online                              16                2 000              25 000

 

För ytterligare information, kontakta:
Magdalena Caesar, Affärsområdeschef betallösningar e-handel, Svea Ekonomi
Telefon: 08-470 35 88
E-post: magdalena.caesar@svea.comOm kartläggningen:
Med hjälp av data från Allabolag.se har samtliga nystartade e-handelsföretag under 2019 i Sverige kartlagts. Totalt startades 2 245 e-handelsföretag. E-handelsföretagen har sedan kategoriserats utefter vilka branscher de är verksamma inom. Den totala omsättningen för respektive bransch har sedan dividerats med det totala antalet nystartade e-handelsföretag inom respektive bransch. 

Nyckelord

Bilder

Modeindustrin är den bransch som för andra året i rad ökar mest i antal butiker.
Modeindustrin är den bransch som för andra året i rad ökar mest i antal butiker.
Ladda ned bild

Dokument

Om

Svea Ekonomi
Svea Ekonomi
Evenemangsgatan 31
169 81 Solna

Om Svea
Svea är en finansiell företagsgrupp med trettio års erfarenhet av att hjälpa företag med deras likviditet. Med 2 000 anställda över hela Europa – från rådgivare och lånespecialister till utvecklare och designers, skapar vi administrativa och finansiella lösningar för små och stora företag i alla branscher. Sveas vision är att vara en ledande finansiell aktör i Europa. Läs mer på svea.com.

Följ Svea Ekonomi

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svea Ekonomi

Young E-business of the Year 2020: Nu startar entreprenörstävlingen för unga5.10.2020 18:06:05 CESTPressmeddelande

Sverige lyfts ofta fram som ett föregångsland för unga digitala entreprenörer och antalet butiker på nätet ökar för varje dag som går. För att uppmuntra unga att starta företag har bank- och finansgruppen Svea och Payson instiftat det årliga priset ”Young E-business of the Year”. I år startar tävlingen den 5 oktober. Ungdomar mellan 15 och 25 år har då chansen att presentera sina e-handelsidéer för chansen att vinna 10 000 kronor.

Ny kartläggning från Payson och Svea visar: En het sommar väntar e-handeln31.7.2020 07:30:00 CESTPressmeddelande

Efter en juni som på många håll i landet bjudit på högsommar väntas nu ytterligare ett högtryck dra in över Sverige – på nätet. Svenska e-handlare spår nu en sommar med tillväxt och ökad försäljning. Två av tre e-handlare uppger att tillväxten för deras butik kommer öka under sommarmånaderna. Det visar Payson och Sveas e-handelsindikator. Bäst för e-handlarna vore dessutom en sommar med mycket skyfall.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum