Allvarlig brist på uppblåsbara flytvästar
Flera olyckor har inträffat med flytvästar som inte fylls med luft när de hamnar i vattnet. Därför uppmanas nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen före användning.

Det handlar om flytvästar av flera olika märken och modeller. De används både inom den nationella yrkessjöfarten och av privatpersoner med fritidsbåtar. Gemensamt är att de är uppblåsbara och därmed ska blåsas upp om de hamnar i vattnet. Det har dock inte alltid skett, både vid olyckor och vid tester av västarna.
Felet består i att gaspatronen till den uppblåsbara västen kan gänga ur och mista sin funktion.
– Därför uppmanar vi nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen innan man använder den. Det gäller både gamla och nya flytvästar, säger Linda Eliasson, sjösäkerhetsanalytiker på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.
Kontrollera västen
Det gör man genom att skruva på gaspatronen för att se efter att västen har en låsmekanism, som gör att gaspatronen inte kan gänga ur. Finns ingen låsmekanism och det går att skruva ur gaspatronen utan hinder bör flytvästen inte användas förrän felet är åtgärdat.
Flera tillverkare har valt att återkalla flytvästar med det aktuella felet, efter genomförda marknadskontroller av Konsumentverket. Om man har någon av de flytvästar som omfattas av Konsumentverkets återkallelse kan man lämna in flytvästen hos återförsäljare och få felet åtgärdat utan kostnad.
– Däremot omfattas inte samtliga flytvästmärken på marknaden av återkallelsen – även om de har det aktuella felet. Men jag vill avråda från att använda en sådan flytväst förrän man kontrollerat den, eftersom det finns en risk att flytvästen inte kommer att blåsas upp, säger Linda Eliasson.
Flytvästarna som omfattas av felen är även CE-märkta, vilket innebär att produkten enligt tillverkarens bedömning uppfyller EU:s normer för säkerhet, hälsa och miljöskydd.
FAKTA
Så använder du en uppblåsbar flytväst säkert
- Bär den inte under kläder.
- Håll den i gott skick, förvara den skyddat och följ tillverkarens instruktioner för skötsel och användning.
- Används endast av simkunniga personer. Om västen inte fylls med luft automatiskt får man istället blåsa upp den manuellt med ett munstycke.
- Kom ihåg att det är riskabelt att bära flytväst i trånga utrymmen. En upplåsbar väst kan fastna om man försöker ta sig ur exempelvis en trång, vattenfylld styrhytt.
Nyckelord
Kontakter
Transportstyrelsens presstjänst
Tel:010-495 43 00press@transportstyrelsen.seBilder

Länkar
Om
Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem
Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.
Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.
Följ Transportstyrelsen
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen
Nu krävs förarbevis för vattenskoter2.5.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med nu måste den som kör vattenskoter ha förarbevis. Det gäller sedan den 1 maj i år. Förarbevis får den som genomgått utbildning och har ett godkänt prov från någon av Transportstyrelsen godkända utbildare. Förarbeviset uppvisas antingen digitalt eller med ett fysiskt kort. Den som kör vattenskoter utan förarbevis efter den 1 maj 2022 riskerar att straffas med böter.
Stor osäkerhet för flygets återhämtning29.4.2022 13:25:30 CEST | Pressmeddelande
Osäkerheten kring flygets återhämtning efter pandemin är fortsatt hög. Dock ser passagerarna ut att återvända. Det visar Transportstyrelsens passagerarprognos för åren 2022-2028.
Förarbevis för vattenskoter från 1 maj4.4.2022 09:00:00 CEST | Pressmeddelande
Från och med den 1 maj 2022 krävs förarbevis för att köra vattenskoter. Förare måste då kunna visa att de genomgått en förarutbildning med godkänt resultat. Det görs genom uppvisande av ett digitalt förarbevis, alternativt ett fysiskt kort. Den som därefter kör vattenskoter utan förarbevis kan straffas med böter.
Klart för drönartest i Göteborgs skärgård14.3.2022 09:00:00 CET | Pressmeddelande
Svenska Sjöräddningssällskapet har ansökt om att på prov få flyga drönare i sin räddningsverksamhet i Göteborgs skärgård. Nu har Transportstyrelsen godkänt ansökan och från och med i dag får sjöräddningen flyga drönare utom synhåll i det aktuella området.
Miljonvite mot flygbränsleleverantör3.3.2022 13:00:00 CET | Pressmeddelande
Transportstyrelsen förelägger bolaget A Flygbränslehantering AB, AFAB, med ett vite om 14 miljoner kronor. Orsaken är att företaget ställer otillåtna krav på aktörer som vill nyttja bränsleanläggningen på Arlanda.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum