Transportstyrelsen

Allvarlig brist på uppblåsbara flytvästar

Dela

Flera olyckor har inträffat med flytvästar som inte fylls med luft när de hamnar i vattnet. Därför uppmanas nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen före användning.

Kom ihåg att kontrollera den uppblåsbara flytvästen före användning. Foto: Adobe Stock
Kom ihåg att kontrollera den uppblåsbara flytvästen före användning. Foto: Adobe Stock

Det handlar om flytvästar av flera olika märken och modeller. De används både inom den nationella yrkessjöfarten och av privatpersoner med fritidsbåtar. Gemensamt är att de är uppblåsbara och därmed ska blåsas upp om de hamnar i vattnet. Det har dock inte alltid skett, både vid olyckor och vid tester av västarna.

Felet består i att gaspatronen till den uppblåsbara västen kan gänga ur och mista sin funktion.

– Därför uppmanar vi nu alla som har en uppblåsbar flytväst att kontrollera västen innan man använder den. Det gäller både gamla och nya flytvästar, säger Linda Eliasson, sjösäkerhetsanalytiker på avdelning Sjö- och luftfart på Transportstyrelsen.

Kontrollera västen

Det gör man genom att skruva på gaspatronen för att se efter att västen har en låsmekanism, som gör att gaspatronen inte kan gänga ur. Finns ingen låsmekanism och det går att skruva ur gaspatronen utan hinder bör flytvästen inte användas förrän felet är åtgärdat.

Flera tillverkare har valt att återkalla flytvästar med det aktuella felet, efter genomförda marknadskontroller av Konsumentverket. Om man har någon av de flytvästar som omfattas av Konsumentverkets återkallelse kan man lämna in flytvästen hos återförsäljare och få felet åtgärdat utan kostnad.

– Däremot omfattas inte samtliga flytvästmärken på marknaden av återkallelsen – även om de har det aktuella felet. Men jag vill avråda från att använda en sådan flytväst förrän man kontrollerat den, eftersom det finns en risk att flytvästen inte kommer att blåsas upp, säger Linda Eliasson.

Flytvästarna som omfattas av felen är även CE-märkta, vilket innebär att produkten enligt tillverkarens bedömning uppfyller EU:s normer för säkerhet, hälsa och miljöskydd.

FAKTA
Så använder du en uppblåsbar flytväst säkert

  • Bär den inte under kläder.
  • Håll den i gott skick, förvara den skyddat och följ tillverkarens instruktioner för skötsel och användning.
  • Används endast av simkunniga personer. Om västen inte fylls med luft automatiskt får man istället blåsa upp den manuellt med ett munstycke.
  • Kom ihåg att det är riskabelt att bära flytväst i trånga utrymmen. En upplåsbar väst kan fastna om man försöker ta sig ur exempelvis en trång, vattenfylld styrhytt.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Kom ihåg att kontrollera den uppblåsbara flytvästen före användning. Foto: Adobe Stock
Kom ihåg att kontrollera den uppblåsbara flytvästen före användning. Foto: Adobe Stock
Ladda ned bild

Länkar

Om

Transportstyrelsen
Transportstyrelsen
Olai kyrkogata 35
60232 Norrköping

https://transportstyrelsen.se

Transportstyrelsen arbetar för ett tillgängligt och säkert transportsystem

Transportstyrelsen arbetar för att uppnå god tillgänglighet, hög kvalitet, säkra och miljöanpassade transporter inom järnväg, luftfart, sjöfart och väg. Vi tar fram regler, ger tillstånd och följer upp hur de efterlevs. Med hjälp av våra register arbetar vi bland annat med avgifter, tillstånd och ägarbyten.

Vi finns på 13 orter i landet och vi har idag cirka 2 000 medarbetare. Den största delen av verksamheten finns i Borlänge, Norrköping och Örebro.

Följ Transportstyrelsen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportstyrelsen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum