Norrköpings kommun

Allvarlig händelse anmäls enligt lex Maria

Dela

Under sommaren 2019 försöker en boende som varit på innergården på ett särskilt boende ta sig över en tröskel med sin rullstol, för att ta sig inomhus. Personen manövrerar rullstolen på egen hand. Tröskeln hade en nivåskillnad vilket gjorde att personen tippar bakåt med rullstolen och slår i huvudet.

Efter fallet påvisas inga allvarliga symptom hos personen vid en första undersökning. Läget försämras successivt över tid och efter några dagar avlider personen i sitt hem.

Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på händelsen och anmäler till Inspektionen för vård och omsorg (IVO) enligt lex Maria.

Verksamheten har utrett ärendet som visar att rullstolens tippskydd varit uppfällda och felmonterade i samband med händelsen. Det har framkommit brister i rutin för kontroll av hjälpmedel.

För att förebygga att sådana här händelser ska hända igen har vård- och omsorgskontoret påbörjat ett arbete med åtgärder för att säkra hanteringen av hjälpmedel i verksamheterna.

Några av de åtgärder som kommer att utföras:

  • Erbjuda personalen utbildning i säker hantering av hjälpmedel
  • Uppdatering av checklista: kontroll rullstol
  • Förtydligande kring ansvar bland personal kring skötsel och kontroll av hjälpmedel
  • Digital signering för kontroll av hjälpmedel

Kontakt:
Mika Levin-Smeds
Titel: Medicinskt ansvarig för rehabilitering
Telefon: 011-15 27 15

Sergei Sorokin
Titel: Områdeschef
Telefon: 011-15 29 44

_________________________________________
Avsändare: Fanny Miles, presskommunikatör
Telefon: 011-15 21 95

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

Väcker nyfikenhet för Norrköping9.7.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Näringslivet i Norrköping har stått inför stora utmaningar under våren. Pandemin har begränsat företagarnas möjligheter till tillväxt och utveckling. Norrköpings kommun arbetar med flera delar för att stötta näringslivet. I dagarna har en infopunkt placerats vid Kolmårdens djurpark där fyra feriearbetare och personal från kontaktcenter finns behjälpliga för att berätta om Norrköping. Syftet är att väcka intresset för Norrköping och stärka besöksnäringen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum