RF/SISU

Allvarliga konsekvenser när coronarestriktioner ligger kvar

Dela

Idag har det första av tre dialogmöten ägt rum där idrottsminister Amanda Lind bjudit in Riksidrottsförbundet och ett antal specialidrottsförbund. Riksidrottsförbundet deltar på samtliga möten tillsammans med specialidrottsförbunden för att ge vår bild av hur coronapandemin har påverkat idrotten. Riksidrottsförbundet har utöver dessa möten fortlöpande dialog med regeringen.

– Det var ett bra och konstruktivt möte där ministern lyssnade till hur idrotten behöver ett förlängt stödpaket och hur idrotten drabbas av begränsningen kring publik och antal deltagare. För idrottsrörelsen är det positivt att regeringen vill lyssna till hur vi har hanterat pandemin och hur vi ser att vi kan fortsätta bidra till att bekämpa smittspridningen men också fortsätta bedriva idrott, säger Stefan Bergh generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Riksidrottsförbundet har framfört behovet av ett förlängt statligt stöd med 500 miljoner kronor för kvartal 3. Det har ännu inte kommit något nytt besked om mer statligt stöd till förbund och föreningar som blöder ekonomiskt trots att idrottsrörelsen förlorar minst ytterligare 1,2 miljarder om rådande coronarestriktioner kvarstår till och med september.

– Vi vet att vi inte kan räkna med att bli fullt ut kompenserade och har respekt för att det är många branscher som drabbas hårt i denna pandemi. Men vi måste samtidigt vara tydliga med att vi ser allvarliga konsekvenser för svensk idrottsrörelse. Riksidrottsförbundets överläggningar med regeringen fortsätter och jag ser fram emot fortsatta samtal med ministern i kommande vecka, säger Björn Eriksson ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna.

Att evenemang fortsätter utan publik får så klart förödande ekonomiska konsekvenser för alla de föreningar som lever till stor del på de intäkter som dessa evenemang genererar och som gör det möjligt att hålla avgifterna nere.

– Under denna pandemi har idrottsrörelsen tagit ett stort ansvar för att hjälpa till både för att bidra till minskad smittspridning och att ställa om aktiviteter för att vi oavsett ålder även under krisen ska kunna fortsätta idrotta och vara en del av idrottsföreningens gemenskap. Riksidrottsförbundet vill därför se ett förlängt ekonomiskt stöd men också hur idrotten kan utöka publik och deltagare vid idrottsaktiviteter under hösten. Vi fortsätter även våra samtal med Folkhälsomyndigheten och Polisen när det gäller begränsningen av publik och deltagare, säger Björn Eriksson.

Information om idrotten under coronakrisen - frågor och svar med mera

För mer information kontakta 

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna
070-626 46 06 

Stefan Bergh
Generalsekreterare Riksidrottsförbundet och SISU Idrottsutbildarna 
08-699 60 30 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 72 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 20 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

RF-SISU Östergötland och Länsstyrelsen lyfter barnrättsperspektivet11.9.2020 13:00:00 CESTPressmeddelande

Idrott för barn och unga ska bedrivas utifrån ett barnrättsperspektiv, med rörelseglädje som högsta prioritet. Vi har alla ett gemensamt ansvar för att barn och unga ska kunna idrotta på sina villkor och utifrån sina förutsättningar. Det är ett viktigt led i att uppfylla FN:s barnkonvention som är lag i Sverige sedan januari 2020. RF-SISU Östergötland och Länsstyrelsen Östergötland kommer den 21/9 att arrangera en Idrottsdag där vi fokuserar på idrott ur barnens perspektiv. Vi vill lyfta goda exempel på hur idrotten kan utvecklas och främjas genom att vi aktivt tar tillvara barnens perspektiv.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum