Örnsköldsviks Kommun

Allvarligt läge i smittspridningen – Örnsköldsviks kommun vidtar ytterligare åtgärder 

Dela

Med anledning av den höga smittspridningen i Örnsköldsvik väljer kommunen att stänga alla inomhusanläggningar för idrott, intensifiera trängseltillsyn på serveringsställen och införa ökad utevistelse inom förskola och skola.

Med anledning av den höga smittspridningen i Örnsköldsvik väljer kommunen att stänga alla inomhusanläggningar för idrott från och med onsdag den 21 april, intensifiera trängseltillsyn på serveringsställen och förutom de åtgärder som redan vidtagits i skolan kring distansundervisning även införa utevistelse i förskola till årskurs 6 i större utsträckning.  

– Smittspridningen i Örnsköldsvik är mycket allvarlig och det finns ännu inga tecken på att den avtar. Alla måste göra sitt för att minska kontakterna, och kommunen vidtar nu därför ett antal åtgärder ytterligare, säger kommundirektör Magnus Haglund. Och jag vill verkligen understryka vikten av varje individs beteende – det är verkligen var och en av oss som måste ta detta på största allvar och begränsa våra sociala kontakter.  

Smittspridningen har under en tid ökat kraftigt i Örnsköldsvik och den senaste statistiken visar på 786 konstaterat smittade personer vecka 15 jämfört med 697 förra veckan. Det innebär att Örnsköldsvik än en gång är den värst drabbade kommunen i Västernorrlands län. 

Från förskola till årskurs 6 kommer eleverna att vistas ute i större utsträckning. Olika enheter har olika möjligheter och rektorerna planerar för detta på respektive arbetsplats och informerar berörda vårdnadshavare. 

Kommunen har påbörjat intensifierad trängseltillsyn på serveringsställen och kommer att fortsätta med detta kommande veckor. 

Kommunens medarbetare uppmanas även fortsättningsvis att jobba hemifrån om det är möjligt. 

 – Kommunen som arbetsgivare ska göra allt vad den kan för att underlätta för medarbetare att arbeta hemifrån, och har också skickat den uppmaningen sedan ett drygt år tillbaka. Jag hoppas att andra arbetsgivare gör likadant i så hög utsträckning som möjligt. Kommunen kan inte lösa detta själv, utan alla – företag som individer – måste göra sitt yttersta. 

Beslutet om stängning av inomhusanläggningar gäller till och med fredag 30 april och omfattar samtliga inomhusanläggningar och berör deltagare i alla åldrar. Enda undantagen görs för personer som ägnar sig åt yrkesmässig idrott samt för skolverksamhet. Föreningsledd träning utomhus berörs inte av beslutet men Örnsköldsviks kommun vill passa på och påminna om de riktlinjer som gäller för kommunala idrottsanläggningar utomhus. Riktlinjerna har tidigare skickats ut till föreningarna och kommer att skickas igen idag. 

Följ myndigheternas rekommendationer www.krisinformation.se/ 

Uppdaterad information om coronaviruset på kommunens samlingssida: ornskoldsvik.se/covid19 

Nyckelord

Kontakter

Magnus Haglund, kommundirektör, 072-506 21 68

Bilder

Länkar

Om

Örnsköldsviks Kommun
Örnsköldsviks KommunÖrnsköldsviks kommun är kommunens största arbetsplats. Drygt 5 000 personer i kommunal förvaltning och kommunala bolag ser till att kommunens 56 000 invånare får god samhällsservice.

Kommunen är företagstät med många internationella företag, lång företagande- och industritradition och stort utvecklingsfokus där samverkan är en viktig nyckel. Närheten till Umeå gör att Örnsköldsvik är en del av en större arbetsmarknadsregion med totalt 200 000 invånare och 13 000 företag. Örnsköldsvik är en del av natursköna Höga kusten där skärgård och klippor möter skog och vildmark.

Följ Örnsköldsviks Kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Örnsköldsviks Kommun

Digital omställning – coronadrabbade branscher i fokus för nytt projekt27.5.2021 09:52:40 CEST | Pressmeddelande

Örnsköldsviks kommun har beviljats 4,3 miljoner kronor i projektmedel från Europeiska regionala utvecklingsfonden i Mellersta Norrland för att stödja företagens digitala omställning och stärka stadens företags möjlighet till återhämtning efter pandemin. Hållbar tillväxt och konkurrenskraftiga företag genom digital omställning är målet för det tvååriga projektet ”Digistad Örnsköldsvik”

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum