Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Almedalsveckan: Hanaholmen och Kulturfonden för Sverige och Finland lyfter fram Finlands 100 år av självständighet i programmet

Dela

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland samt Kulturfonden för Sverige och Finland deltar med ett omfattande bilateralt svenskt-finskt och nordiskt program såväl under politikerveckan i Visby i Sverige som på Finlands motsvarighet SuomiAreena i Björneborg.    

Seminarierna under politikerveckan i Almedalen, som pågår den 2 till 9 juli, behandlar aktuella frågor som hur det nordiska samarbetet och nätverkandet ser ut när Finland firar 100 år av självständighet. Dessutom diskuteras det nya säkerhetsläget kring Östersjön samt skillnaderna mellan den politiska kulturen i Sverige och Finland.

Vi har ett mycket spännande och mångsidigt program under Almedalsveckan i Visby.Vi har skapat en helhet som har både bredd och djup och som vi tror kommer att locka många intresserade deltagare till den bilaterala dialogen”, berättar Tina Räihä, som ansvarar för Hanaholmens verksamhet under Almdelsveckan.

Under ett av seminarierna ställs också frågan hur näringslivet kan verka för Östersjöns framtid. Hur får vi ekonomisk tillväxt på Östersjöns villkor? Kan projekt som Hyperloop vara lösningen på framtidens svensk-finska kontakter?

Jag ser väldigt mycket fram emot Hanaholmens seminarium under Almedalsveckan. Det här är frågor som jag arbetat med en hel del och jag kommer bland annat att ta upp frågan om odling av alger i Östersjön som en eventuell motaktion mot algblomningen”, säger en av de medverkande, professor Fredrik Gröndahl från Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.

Förutom Professor Gröndahl medverkaräven social- och hälsominister Wille Valve (Ålands landskapsregering), verkställande direktör Carl Haglund (Kaidi Finland), projektledare Åsa Hansson (PA Consulting), VD Lotta Nummelin (Östersjöfonden) samt vice VD Thomas Wrangdahl (Nordiska  Investeringsbanken) i diskussionen om Östersjöns framtid.

Hanaholmen lyfter även fram Åland i sina seminarier och ställer bland annat frågan vilken roll Gotland och Åland har för stabiliteten i Östersjöområdet.

”Vi blickar också tillbaka i historien till när Finland blev självständigt 1917. I kölvattnet av den ryska revolutionen fanns det ålänningar som ville återförenas med moderlandet Sverige, men Finland sade bestämt nej”, berättar Tina Räihä.

Professor Henrik Meinander från Helsingfors Universitet, lantråd Katrin Sjögren från Ålands landskapsregering, Pyry Niemi från utrikesutskottet samt docent Janne Holmén från Uppsala universitet diskuterar den intressanta Ålandsfrågan under ett av seminarierna.

Läs mera om Hanaholmens program och tidtabeller under Almedalsveckan i bifogade bilaga.

För ytterligare information, vänligen kontakta Hanaholmens kommunikationschef Håkan Forsgård, hakan.forsgard(at)hanaholmen.fi, tel.: +358 40 767 7373

www.hanaholmen.fi

Bilder

Dokument

Länkar

Om

Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland
Hanaholmsstranden 5
Esbo

RECEPTION +358 (0)9 4350 2411http://www.hanaholmen.fi

Hanaholmen är ett kulturcentrum för Sverige och Finland samt ett konferenshotell och mötescentrum i Esbo, strax utanför Helsingfors. Hanaholmen arrangerar högaktuella seminarier och evenemang där viktiga samhälleliga frågor diskuteras och debatteras.

Följ Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Hanaholmen Kulturcentrum för Sverige och Finland

Hanaholmen återinvigs i morgon under högtidliga former – evenemanget direktsänds runtom i Norden31.5.2017 09:38Pressmeddelande

Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland återinvigs i morgon, torsdagen den 1 juni under högtidliga former. President Sauli Niinistö och fru Jenni Haukio, Drottning Margrethe II av Danmark, Konung Carl XVI Gustaf och Drottning Silvia av Sverige, Konung Harald V och Drottning Sonja av Norge samt Islands president Guðni Thorlacius Jóhannesson och hans maka Eliza Jean Reid deltar alla vid återinvigningsceremonin.