Almega

Almega: Nödvändig jobbsatsning

Dela

Regeringen satsar på arbetsmarknadsåtgärder i den kommande budgeten. Det framkom vid en pressträff med arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) under tisdagsmorgonen.

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega

Åtta miljarder kronor vill arbetsmarknadsminister Eva Nordmark (S) satsa för att få ner långtidsarbetslösheten, förenkla för företagare och stimulera omställningen för människor i arbetslivet.

Regeringen föreslår att nästan 1,2 miljarder kronor ska tillföras 2022 för att fler arbetssökande ska få ta del av en matchningstjänst och 425 miljoner kronor ska satsas så att fler kan ta del av en arbetsmarknadsutbildning.

– Långtidsarbetslösheten är hög i Sverige och det krävs kraftfulla satsningar för att matcha människor till lediga jobb. Det krävs även omfattande utbildningsinsatser och regeringens aviserade investeringar är därför nödvändiga. Men givet de stora behoven så hade det behövts större insatser, säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

I en matchningstjänst får den arbetssökande stöd att söka jobb, information om utbildningsmöjligheter, vägledning och kontakt med arbetsgivare. Som en del i att möta den ökade arbetslösheten och reformera Arbetsförmedlingen utförs tjänsterna alltmer av fristående aktörer.

Regeringen föreslår även en satsning på 701 miljoner kronor under 2022 för att de som står längst ifrån arbetsmarknaden ska få tillgång till extratjänster och introduktionsjobb.

– Tyvärr är systemet med extratjänster en återvändsgränd och endast omkring 6 procent får riktiga jobb genom den här åtgärden. Det hade varit bättre att öka insatserna på arbetsmarknadsutbildning och matchning för att minska arbetslösheten, säger Andreas Åström.

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

För kontakt:
Almegas pressjour på telefon 08-762 70 40

Om Almega:
Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Almega

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum