Almega

Almega om Reepalus slutbetänkande: "Tragiskt att så mycket tid förlorats på ett politiskt spel"

Dela

Ilmar Reepalu har nu överlämnat sitt slutbetänkande till regeringen och skriver samtidigt i Dagens Nyheter att bättre kvalitet i skola, vård och omsorg är orealistiskt att nå via kvalitetskrav. Almegas näringslivspolitiska chef, Ulf Lindberg, menar att Reepalus argumentation är ologisk och felaktig. - Han förespråkar i praktiken ett vinstförbud som i förlängningen leder till uteblivna investeringar och satsningar. Många företag kommer få lägga ner sin verksamhet. Det höjer så klart inte kvaliteten, säger Ulf Lindberg.

Ulf Lindberg är skarpt kritisk till så väl slutbetänkandet som till den artikel Ilmar Reepalu i dag publicerar hos Dagens Nyheter.

- Ilmar Reepalu driver helt tesen att möjligheten till vinst leder till lägre kvalitet, trots att han vet att vinstdrivande företag ofta håller högre kvalitet än det offentliga. Han styrker inte ens sambandet mellan vinster och kvalitet, säger Ulf Lindberg.

- När han stänger dörren för att kvalitetsmätning och uppföljning kan leda till höjd kvalitet återstår bara vinstbegränsning som recept för att klara välfärdens utmaningar. Det är tragiskt att så mycket tid förlorats på ett politiskt spel iscensatt av Vänsterpartiet och regeringen utan att leda ett enda steg framåt, säger Ulf Lindberg

Nyligen har så väl Vårdförbundet som Läkarförbundet kritiserat Reepalu-utredningen och sagt att ett genomförande av den skulle leda till en vårdkollaps.

Det är en bild som bekräftas av Almegas regionala rapporter som går under namnet Välfärdstappet.

- Vi ser ju att det rör sig om miljontals besök hos privata läkare och andra vårdinrättningar bara i en region som Västra Götaland. Här måste Reepalu förklara hur det offentliga ska kunna ta över alla dessa miljoner besök med kort varsel och dessutom höja kvaliteten, säger Ulf Lindberg.

- Det faller på sin egen orimlighet att en sådan åtgärd skulle leda till bättre kvalitet för välfärdens alla brukare, säger Ulf Lindberg.

Kontakter

Almegas pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom Almega - ring gärna vår pressjour på tel: 08-551 140 65

08-551 140 65

Bilder

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Tjänsteindikatorn Q2: Uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten bruten20.6.2018 06:57Pressmeddelande

För första gången sedan 2014 visar Almegas Tjänsteindikator att den uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten i den privata tjänstesektorn är bruten. Detta trots en fortsatt stark konjunktur. Indikationen är att företagen inom särskilt kunskapsintensiva tjänstebranscher anpassar sig efter den akuta kompetensbristen. Något som drabbar tillväxten i stort då den privata tjänstesektorn står för 66 procent av näringslivets förädlingsvärde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum