Almega

Almega välkomnar smidigare regelverk för arbetskraftsinvandring

Dela

Idag presenterade regeringen en utredning som föreslår att det inte längre ska vara möjligt att återkalla arbetstillstånd när det begåtts bagatellartade misstag. Kompetensbristerna är stora och växande i tjänstesektorn. Många arbetsgivare hittar inte lämplig arbetskraft att rekrytera i Sverige. Möjligheten att rekrytera arbetskraftsinvandrare från tredje land är därför ytterst värdefull, det handlar bland annat om IT-specialister och ingenjörer från Indien och Kina.

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega

-Kunskapsintensiva tjänsteföretag har stort behov av att rekrytera topptalanger från andra delar av världen för att kunna hävda sig i turboglobaliseringens tidevarv. Utan möjligheten till arbetskraftsinvandring riskerar Sverige att tappa företag och jobb utomlands. Valet står mellan arbetskraftsinvandring eller företagsutvandring, säger säger Andreas Åström, näringspolitisk chef på Almega.

 Utredningens ambition att göra regelverket för arbetskraftsinvandring mer anpassat till företagens verklighet är välkommet. Almega har under en längre tid efterlyst förbättringar av regelverket. Särskilt bekymmersamt har det varit att Migrationsverket avslagit många ansökningar om förlängt arbetstillstånd med hänvisning till små avvikelser från villkoren. Många avvikelser har också uppstått på grund av orimliga krav från Migrationsverkets sida, framförallt att även obundna företag måste teckna de kollektivavtalade försäkringarna.


- De föreslagna förändringarna ser ut att kunna minska de onödiga kompetensutvisningarna. Men då krävs också att Migrationsverket ställer mer rimliga krav och förbättrar sin service. Det ska vara lätt att göra rätt. Men vi behöver även en nationell strategi för ökad talangattraktion och ytterligare regelförenklingar, säger Fredrik Voltaire, näringspolitisk expert Almega.

Kontakter

Almegas pressjour

Är du journalist och vill komma i kontakt med någon inom Almega - ring gärna vår pressjour på tel: 08-551 140 65

08-551 140 65

Bilder

Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega
Andreas Åström, näringspolitisk chef Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Tjänsteindikatorn Q2: Uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten bruten20.6.2018 06:57Pressmeddelande

För första gången sedan 2014 visar Almegas Tjänsteindikator att den uppåtgående trenden för sysselsättningstillväxten i den privata tjänstesektorn är bruten. Detta trots en fortsatt stark konjunktur. Indikationen är att företagen inom särskilt kunskapsintensiva tjänstebranscher anpassar sig efter den akuta kompetensbristen. Något som drabbar tillväxten i stort då den privata tjänstesektorn står för 66 procent av näringslivets förädlingsvärde.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum