Almega

Almegas nya chefekonom: Avmattningen har börjat

Dela

Idag släpper Almega 2019 års första tjänsteindikator. Almegas tjänsteindikator är en kvartalsbaserad konjunkturindikator som tar pulsen på tjänstesektorn. Nu visar indikatorn på att vi nu går mot en svalare konjunktur, menar Almegas nya chefekonom Patrick Joyce.

Patrick Joyce, ny chefekonom på Almega
Patrick Joyce, ny chefekonom på Almega

- Det senaste kvartalet har vi sett att tillväxttakten bland tjänsteföretag har bromsat in. Tillväxten var fortfarande positiv men hölls uppe av en stark utveckling inom vissa branscher framför allt IT och Telekom. Tjänsteföretag som säljer direkt till hushållen samt företag som är nära kopplade till byggsektorn utvecklas betydligt svagare. Vi ser helt enkelt en avmattning av konjunkturen, säger Patrick Joyce, chefekonom på Almega.

- Vår bedömning är att konjunkturen i den privata tjänstesektorn har toppat för den här gången. Vi ser att antalet lediga jobb minskar och färre tjänsteföretag räknar med att nyanställa den närmaste tiden, avslutar Patrick Joyce.

Joyce menar också att om tjänstesektorn, som driver på den svenska ekonomin, ska klara tuffare tider behöver vissa strukturreformer genomföras.

- Det är nödvändigt att vi genomför viktiga strukturreformer redan nu. Det handlar om att reformera arbetsrätten, införa ett kompetensavdrag och att rusta svenskarna och ekonomin inför en svalare konjunktur, säger Patrick Joyce.

 

Bilder

Patrick Joyce, ny chefekonom på Almega
Patrick Joyce, ny chefekonom på Almega
Ladda ned bild

Om

Almega
Almega
Sturegatan 11
102 04 Stockholm

+4687626900https://www.almega.se

Almega - Sveriges största arbetsgivar- och branschorganisation för tjänsteföretag, är en förbundsgrupp som har ca 11 000 medlemsföretag med sammanlagt över 550 000 anställda. Medlemsföretagen representerar ett 60-tal branscher inom den svenska tjänstenäringen. Almega är den största förbundsgruppen inom Svenskt Näringsliv och förhandlar allra flest kollektivavtal i Sverige. Mer information finns på www.almega.se (http://www.almega.se)

Följ Almega

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Almega

Trappa upp reformtempot10.4.2019 08:45:21 CESTPressmeddelande

Under morgonen har regeringens vårbudgetproposition presenterats. Propositionen är ett resultat av regeringspartiernas förhandlingar med Centerpartiet och Liberalerna. Januariavtalet innehåller mycket bra, bland annat reformeringen av Arbetsförmedlingen och LAS samt breddningen av Rut-avdraget. - Men det är dags att regeringen trappar upp reformtempot för att förbättra kompetensförsörjningen, menar Almegas näringspolitiska chef Andreas Åström.

Pressinbjudan: En reformerad arbetsförmedling – hur lyckades Australien?29.3.2019 16:00:00 CETPressinbjudan

Arbetsförmedlingen är på allas läppar. Australien lyfts ofta om inte alltid fram som ett exempel på hur man kan konkurrensutsätta arbetsförmedlingen. Vi har bjudit in Con Kittos, ordförande för ett av Australiens ledande matchningsföretag, som var med och reformerade systemet i Australien. Han kommer ge oss en bild av vad som var framgångsfaktorerna men också var fanns svårigheterna. Möjlighet att ställa frågor kommer finnas.

Osund offentlig konkurrens hämmar tjänstesektorn28.2.2019 08:26:16 CETPressmeddelande

Många företag, inte minst inom tjänstesektorn, drabbas av osund konkurrens när kommuner, landsting och stat säljer varor och tjänster på den öppna marknaden. För att undersöka saken närmare har Almega genomfört en undersökning bland 323 medlemsföretag i olika branscher inom tjänstesektorn. Resultatet visar att två av tre (66,7 %) av de tjänsteföretag som medverkat i undersökningen upplever eller har upplevt osund konkurrens från det offentliga. Nära 85 procent av de tjänsteföretag som upplever osund konkurrens menar att deras intäkter har minskat på grund av den offentliga aktörens agerande.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum