Åre 2019

Alpina VM ger Åre källsortering i byn

Dela

Alpina VM i Åre satsar på att minimera både nedskräpning och mängden engångsartiklar. Bland annat har tävlingen tagit fram kärl för sortering av avfall i byn. Dessa kärl kommer att leva kvar efter tävlingen för Åres invånare och besökare. Alpina VM i Åre har miljömärkts av Håll Sverige Rent.

Alpina VM ger Åre källsortering i byn. Foto: Lisa Johansson
Alpina VM ger Åre källsortering i byn. Foto: Lisa Johansson

– Vi vill försäkra oss om att så mycket som möjligt av allt som används är återvinningsbart, att matsvinnet hålls ner och att vi alla enkelt ska kunna källsortera sitt avfall, säger Riikka Rakic, hållbarhetsansvarig på Åre 2019.

Åre 2019 tillsammans med Åre Destination och Åre kommun tog på ett tidigt stadium fram en plan för att förbättra källsorteringen av avfall i den offentliga utomhusmiljön i Åre. En lösning med kärl för återvinning i utomhusmiljö skissades fram och har sedan tagits vidare av Åre kommun, för att lanseras inför alpina VM. Kärlen och återvinningsservicen kommer att leva kvar för Åres invånare och besökare efter VM och spridas i kommunens övriga samhällen.

– Åre 2019 har jobbat mycket proaktivt och intensivt med miljöaspekterna av tävlingen, och det är med glädje vi miljömärker eventet, säger Malin Larsson Salo, ansvarig för Miljömärkt Event på Håll Sverige Rent.

Totalt ska cirka 50 000 portioner mat serveras under alpina VM. För att minska mängden avfall och minimera användandet av engångsartiklar under evenemanget bygger Åre 2019 också ett eget kök på arenan. Där kommer all mat till alla volontärer, media och VIP-gäster såväl som publik att lagas. Genom att Åre 2019 själva ansvarar för hela processen kring maten kan tävlingsarrangören vara säker på att så mycket som möjligt av resurserna som används är återvinningsbara, att matsvinnet hålls nere genom att justera inköp och ta tillvara rester och att de förpackningar och matavfall som uppstår återvinns.

Inom den arena som byggs upp för alpina VM kommer det nya systemet med kärl och service för offentlig återvinning att användas tillsammans med tillfälliga lösningar med lokala Lundstams Återvinning AB.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Alpina VM ger Åre källsortering i byn. Foto: Lisa Johansson
Alpina VM ger Åre källsortering i byn. Foto: Lisa Johansson
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum