Åre 2019

Alpina VM i Åre tar ansvar för fisken på menyn

Dela

Under alpina VM i Åre serveras hållbar och ansvarsfull sjömat som kommer tillagas av Sveriges hittills största kök, med 35 kockar och över 100 personal. Arrangören av alpina VM har valt att ASC- och MSC-certifiera köket som ett led i sitt hållbarhetsarbete.

Åre 2019 har valt att MSC- och ASC-certifiera den sjömat som serveras från Åre 2019s eget kök. Foto: Ulf Berglund
Åre 2019 har valt att MSC- och ASC-certifiera den sjömat som serveras från Åre 2019s eget kök. Foto: Ulf Berglund

Menyerna ska underlätta förden som vill vara säker på att den odlade laxen är ansvarsfullt odlad eller att torsken kommer från ett hållbart fiske. Märkningarna MSC (vildfångad fisk) och ASC (odlad fisk) fungerar som vägledning för de som vill göra bra val för sjöar och världshav.

VM-arrangören Åre 2019s hållbarhetsarbete sträcker sig över många olika områden som källsortering, elanvändning, det lokala samhället och resor. För att kunna ha full kontroll över hållbarhetsarbetet kring maten byggs Sveriges största kök på arenaområdet. Där kommer runt 50 000 portioner att serveras till volontärer, media, kungligheter och publik under hela alpina VM. Som en del i hållbarhetsarbetet har Åre 2019 valt att certifiera köket. 

– Överfiske är ett globalt problem och därför har vi bestämt oss för att göra vad vi kan för att förbättra livet under ytan. Vi har valt att i stor utsträckning servera ASC och MSC-märkt sjömat. Genom att servera certifierad sjömat vet både vi och konsumenterna att fisken går att spåra till hållbart fiske eller en ansvarsfull odling, säger Neil Ponsonby, kökschef för Åre 2019.

Ponsonby har gjort ett gediget arbete för att ta fram ett brett spektrum av certifierade arter som lax, gös, skrei och räkor.

– Det är lätt att tänka att vad som serveras under ett begränsat event som alpina VM inte gör något i det stora hela. Men när en stor aktör väljer certifierad sjömat och pratar om sitt engagemang bidrar det till att efterfrågan på hållbar och spårbar sjömat ökar, säger Minna Epps, Programdirektör MSC i Östersjöregionen.

– Fiskodling är den snabbast växande livsmedelsproduktionen i världen. Fisk och skaldjur som är ASC-märkta kommer från odlingar som tar hänsyn till både människa och natur. Genom att välja ASC-märkt sjömat så bidrar alpina VM bland annat till en renare havsbotten, minskad antibiotikaanvändning, mer välmående fisk och skaldjur och ett levande lokalsamhälle, säger Inger Melander, Marknadschef, ASC Norden.

Fakta ASC och MSC

Aquaculture Stewardship Council (ASC) är en hållbarhetsmärkning för odlad fisk och skaldjur. ASC är en oberoende och icke vinstdrivande organisation som grundades 2010. ASC arbetar för ett bättre och mer ansvarsfullt vattenbruk över hela världen. Fisk och skaldjur som är ASC-märkta kommer från odlingar som tar hänsyn till både människa och natur.

Läs mer om ASC här

MSC - Marine Stewardship Council - är en internationell, icke-vinstdrivande organisation, som grundades 1997 för att lösa problemen med överfiske globalt. Visionen är levande hav med livskraftiga fiskbestånd idag och i framtiden. Det sker genom certifiering av hållbara yrkesfisken samt ett miljömärke på produkter. För att en vara ska få bära MSC:s miljömärke ska fisket ha klarat en miljöstandard och leverantörskedjan en spårbarhetsstandard. Det kontrolleras av oberoende experter. MSC arbetar endast med vildfångad fisk och skaldjur. 

Läs mer om MSC här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Åre 2019 har valt att MSC- och ASC-certifiera den sjömat som serveras från Åre 2019s eget kök. Foto: Ulf Berglund
Åre 2019 har valt att MSC- och ASC-certifiera den sjömat som serveras från Åre 2019s eget kök. Foto: Ulf Berglund
Ladda ned bild

Om

Mellan 4 och 17 februari arrangerar Åre FIS Alpine World Ski Championships som är det största vintersporteventet efter Olympiska spelen. Det är tredje gången som Åre står som värd för ett alpint världsmästerskap och efter två lyckade evenemang 1954 och 2007 förbereder sig Åre för att välkomna världens bästa alpina skidåkare och 120 000 besökare. Elva medaljtävlingar genomförs på Sveriges alpina nationalarena i en unik atmosfär i hjärtat av Skandinaviens ledande alpina skidort. Segrare ska koras i slalom, storslalom, super G, alpin kombination, störtlopp och lagtävling. 600 TV-timmar sänds ut och ses av 700 miljoner TV-tittare över hela världen. 1300 mediarepresentanter och 1500 volontärer beräknas vara på plats. 

Följ Åre 2019

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Åre 2019

Där livet kan levas - reflektioner från en volontär19.2.2019 09:13:08 CETPressmeddelande

Ännu ett alpint VM i Åre har passerat. Det tredje i ordningen. Aktiva, besökare och volontärer har levt och andats VM i veckor. VM-organisationen har gjort detsamma i flera år. Bortom de åk som har åkts, de medaljer som delats ut, har något annat ägt rum. Kanske har tankarna funnits där sedan tidigare, kanske har de väckts på plats. Tankar om livets mening, eller kanske snarare var det liv vi har ska levas. Var våra barn ska växa upp, var vardagen ska äga rum. Var livet ska levas.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum