Försäkringskassan

ALS-drabbade ska prioriteras vid handläggning av assistansersättning

Dela
För den som drabbas av sjukdomar där kroppens förmågor försämras mycket fort, till exempel den neurologiska sjukdomen ALS, är den normala handläggningstiden vid ansökan om assistansersättning inte tillräckligt snabb. Därför inför Försäkringskassan nu en hantering där dessa fall kommer prioriteras med förtur. Något som ska korta processen till beslut, både vid nyansökan och ansökan om fler timmar, till 45 dagar.

− Vi behöver ha en snabb och smidig handläggning för att ge bra service till personer med sjukdomar som har ett snabbt förlopp som ALS, så att de får det stöd de behöver i rätt tid, säger Ingeborg Watz Forslund, verksamhetsområdeschef på Försäkringskassan.

Försäkringskassan ska, inom ramarna för lagstiftningen, göra allt som är möjligt för att de sökande ska få sitt beslut fort. Dessa ansökningar kommer att få förtur i handläggningen och kontakterna med den sökande samt hälso- och sjukvården ska förenklas och påskyndas. Det innebär till exempel att myndigheten i större utsträckning kommer använda lagstiftningens möjligheter att fatta tillfälliga beslut i de fall ytterligare utredning behövs. I målet om 45 dagar är kommuniceringstiden inräknad.

I arbetet med att skapa en mer ändamålsenlig handläggning har Försäkringskassan haft en nära dialog med Neuroförbundet.

− Vi är tacksamma för den goda dialog vi haft. Det har bland annat hjälpt oss att få en ännu djupare kunskap om målgruppens situation och behov i förhållande till myndigheter och hälso- och sjukvård, säger Ingeborg Watz Forslund.

Kontakt:
Försäkringskassans presstjänst, 010-116 98 88.

Nyckelord

Länkar

Om

Följ Försäkringskassan

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Försäkringskassan

Lagändringar och inflation ökar utgifterna för socialförsäkringen6.2.2024 08:55:47 CET | Pressmeddelande

Försäkringskassans utgifter för socialförsäkringen väntas bli ungefär 12 miljarder högre år 2024 än år 2023 och beräknas landa på 246,5 miljarder. Inflationen förväntas höja prisbasbeloppet och löner, vilket innebär höjda ersättningsnivåer för både sjuk- och föräldraförsäkringen. Samtidigt ger lagändringar som infördes år 2022 och 2023 ökade kostnader inom sjuk- och aktivitetsersättning.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye