Universeum

Älska Skog öppnar ögonen för den svenska skogen

Dela

Nu på onsdag 10 maj är det final i tävlingen Älska Skog på Universeum. Över 450 elever i årskurs 5 och 6 har fått i uppdrag att marknadsföra den svenska skogen. Tävlingen är ett samarbete mellan flertalet partners och syftet är att fler ska upptäcka potentialen i Sveriges skogar.

I den första upplagan av tävlingen Älska Skog får klasser i årskurs 5 och 6 uppdraget att marknadsföra den svenska skogen. Syftet är att skapa ett positivt intresse för svensk skog och bygga upp en längtan att utforska den. Genom en reklamfilm eller tidning ska den svenska skogen marknadsföras för antingen nysvenskar eller stadsbor som av någon anledning inte vistas i skogen.

– Den svenska skogen är ju fantastisk! Men vi måste få fler att upptäcka det och vilja komma ut i skog och mark. Och även se skogen som en resurs som måste vårdas varsamt med hänsyn till hållbarhet och biologisk mångfald. Här har projektets partners verkligen spelat en stor roll i att ta fram ett bra innehåll, säger Christa Törn-Lindhe, projektledare på Universeum.

 

Pedagogisk arbetsmodell

Älska Skog bygger på arbetsmodellen Unga spekulerar där grundskoleelever får möta personer från akademin, näringsliv, politiken och olika organisationer för att få möjlighet påverka sin omgivning och sin framtid. I projekten jobbar eleverna med utmaningar och uppdrag utifrån definierade teman.

Älska Skog ingår i ett större projekt med fokus på den svenska skogen. Projektet har hittills omfattat nya skolprogram, lärarfortbildningar, uppdateringar i Universeums utställning och ett antal föreläsningar.

 

Samarbeten

I dagsläget är Svenska FSC, Sveaskog, Södra skogsägarna, Svenska kyrkan, Göteborgs miljövetenskapliga centrum och Skogssällskapet partners till Älska Skog.

 

Deltagande skolor

Fenestra Nya Hovås, Göteborg

Fotskälskolan, Mark

Friskolan i Kärna, Kungälv

Hyssnaskolan, Mark

Kalvhagsskolan, Göteborg

Montessoriskolan Kvarnhjulet, Mölndal

Svartedalsskolan, Göteborg

Vallhamraskolan, Partille

Vittra Kronhusparken, Göteborg

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Universeum
Universeum
Södra vägen 50
400 20 Göteborg

Tel: 031–335 64 00https://www.universeum.se/sv/

Universeum ligger vid Korsvägen, mitt i Göteborg. Här får barn och vuxna utforska världen genom naturvetenskap och teknik. Vårt hus är fullt av upplevelser och lärmiljöer som stärker kreativiteten och innovationsförmågan, ökar kunskaperna och aktiverar det kritiska tänkandet. Med vetenskapen som grund och en pedagogik som engagerar utmanar vi människor att berika sina liv och agera för en hållbar värld.

Vi har över en halv miljon besökare varje år. Det gör oss inte bara till Nordens mest besökta science center och en av de tio mest besökta anläggningarna i Sverige, utan också till en viktig kraft i samhället. Tillsammans med våra grundare och samarbetspartner stärker vi kompetensförsörjningen och bidrar till en hållbar utveckling.

Följ Universeum

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Universeum

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum