Region Norrbotten

Alternativ organdonation införs på Sunderby sjukhus

Dela

Nu inför Sunderby sjukhus en ny form av organdonation som kan öka antalet donatorer med nästan 40 procent. Den nya donationsprocessen har funnits i andra länder under flera år och innebär att även de som har avlidit till följd av cirkulationsstillestånd kan donera sina organ.

Den vanligaste donationsprocessen i Sverige kallas för DBD och innebär att döden hos donatorn har orsakats av en svår hjärnskada.

Men sedan ett antal år finns även en alternativ donationsprocess, som fungerar som ett komplement. Det handlar om DCD och här har döden inträffat till följd av cirkulationsstillestånd.

DCD-donationer har funnits länge i flera andra länder, men i Sverige var det först 2016 som ett pilotprojekt drogs igång på landets största sjukhus. Det blev lyckat och nu är målet att implementera DCD på övriga intensivvårdsavdelningar. En av dem finns på Sunderby sjukhus.

– Nationellt har man räknat med att det här bör öka antalet donatorer med nästan 40 procent, säger Adam Tunlind som är IVA-sjuksköterska och donationsansvarig i Sunderbyn.

Just nu sätts två DCD-team ihop på Sunderby sjukhus. I varje team ingår en intensivvårdssjuksköterska, en intensivvårdsläkare, en intensivvårdsundersköterska, en operationsundersköterska, en operationssjuksköterska och en samordnare.

Planen är att kunna vara redo att genomföra kontrollerade DCD-organisationer kring årsskiftet 2022/23.

Kontaktperson

Namn: Katarina Lindgren
Titel: Donationsansvarig läkare på Sunderby sjukhus
Växel: 0920-28 40 00

Om

Region Norrbotten
Region Norrbottenhttps://www.norrbotten.se/

Region Norrbotten arbetar för dig som bor i Norrbottens län. Vi styrs av dig och de andra invånarna i länet genom allmänna politiska val. Region Norrbotten är länets näst största arbetsgivare. Vi har cirka 6 500 anställda, varav de flesta arbetar inom hälso- och sjukvården.

Region Norrbotten bedriver hälso- och sjukvård, tandvård, regional utveckling och kultur. På så sätt skapar vi förutsättningar för en god livsmiljö här i Norrbotten. 

Följ Region Norrbotten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Norrbotten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum