Svenska BasketbollförbundetSvenska Basketbollförbundet

Alva Stark - Årets Coach i SBL Dam

Dela

Under slutspelet i Svenska Basketligan Dam delar vi ut årets utmärkelser till de spelare, ledare och lag som utmärkt sig extra mycket under säsongen 2021-2022. Idag delar vi ut priset Årets Coach - som går till Alva Stark, Östersund Basket!

Alla utmärkelser i SBL Dam röstas fram av coacher, lagkaptener och mediarepresentanter, och för andra gången har även supportrar varit med och lagt sina röster på årets utmärkelser. Fansens röster räknas om till 25% av det sammanlagda röstresultatet, och coacher, lagkaptener och medias röster står för 75% av rösträkningen.

Utmärkelserna Årets Lyft, och Årets Matcharrangemang (delas ej ut 2022), delas ut av Svenska Basketbollförbundet. 

Årets Coach: Alva Stark, Östersund Basket

24-årige Alva Stark tog över som head coach för Östersund Basket hösten 2020, och under sin första säsong som head coach i SBL Dam har Stark lett nykomlingarna till en framgångsrik återkomst i högsta ligan, som yngsta coach i ligan.

Laget inledde säsongen med åtta vinster på de tio första omgångarna, och befäste sin plats i övre delen av tabellen direkt. Östersund slutade på tredje plats i grundserien, med 18 vinster och 8 förluster.

Under Alva Starks ledning har Östersund spelat ett snabbt och fartfyllt anfallsspel, som gett resultat. Under säsongen satte man flest trepoängare per match (10.2) av alla lag i SBL Dam, och snittade 77.7 poäng - fjärde mest i ligan. 

Under slutspelet har de fortsatt på den inslagna vägen, genom att vinna kvartsfinalserien mot Visby Ladies, och tvingade fram en femte avgörande semifinal mot Norrköping Dolphins.

I omröstningen till utmärkelsen Årets Coach var Stark populärast både hos lagkaptener, coacher och media, samt hos fansen. Sammanlagt fick hon nästan 37% av rösterna, 15 procent mer än tvåan Robin Sandberg, Luleå Basket.

Det är den andra utmärkelsen som gått till Östersund Basket den här säsongen. I tisdags utsågs laget till Årets Lyft i SBL Dam.

Kommentar till utmärkelsen:
"Yngsta head coachen i SBL Dam har lett nykomlingarna till en succésäsong, där den fartfyllda spelstilen och lagsammanhållningen tagit dem hela vägen till topplaceringar och semifinal genom hennes trygga ledarskap."

Röstresultat Topp 10 - Årets Coach

    Coacher, Lagkaptener & Media Fans  
# ÅRETS COACH 75 % 25 % TOTALT (100%)
1 Alva Stark, Östersund Basket 30 6,9 36,90%
2 Robin Sandberg, Luleå Basket 19,3 1,9 21,20%
3 Kevin Taylor-Lundgren, Norrköping Dolphins 10,7 2,2 12,90%
4 Athanasios Niklas, Helsingborg BBK 6,5 0,8 7,30%
5 Janel McCarville, Alvik Basket 4,3 2,1 6,30%
6 Mady Mahdy, Uppsala Basket 2,2 0,7 2,90%
7 Jan Hricko, EOS Lund 2,2 0,4 2,60%
8 Xavi Hernández, Visby Ladies - 2,3 2,30%
9 Pat Ryan, Borås Basket - 2,1 2,10%
10 Fredrik Almqvist, Mark Basket - 1,5 1,50%

Regler för omröstningen
- Coacher, Lagkaptener och Medias röster står för 75%, supportrarnas röster för 25% av den totala rösträkningen.
- Ingen får rösta på någon ur sin egen organisation (om man är coach eller lagkapten). Då stryks rösten.
- Obligatorisk röstning för coach och lagkapten. Om coach eller lagkapten inte röstar alls kan ingen ur deras klubb vinna något pris.
- Endast coacher och spelare som deltagit i 15 eller fler matcher (60%) under grundserien kan vinna ett pris. 

Nyckelord

Bilder

Länkar

Om

Svenska Basketbollförbundet
Svenska Basketbollförbundet
Besöksadress Skansbrogatan 7
Stockholm

http://www.basket.se

Svenska Basketbollförbundet, som bildades 1952, har i uppgift att leda utvecklingen av basket i Sverige. Prioriterade områden är tävling, utveckling/utbildning och landslagsverksamheten. Vi vill vara Sveriges mest tillgängliga nationalsport.

Följ Svenska Basketbollförbundet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska Basketbollförbundet

Damlandslaget samlas för juniläger10.5.2022 14:22:31 CEST | Pressmeddelande

Årets första damlandslagstrupp kallas till läger 11-15 juni, och förbundscoacherna har valt att ta ut en ung trupp som ska få chansen att visa upp sig inför fortsättningen av EM-kvalet. – Det är en mix av collegespelare, SBL-spelare och några yngre utlandsproffs som varit med tidigare. Att vi inte har några kvalmatcher i sommar ger oss nu chansen att få jobba med dessa spelare och se vilka som kan slå sig in i truppen i november, säger förbundscoach Ira Otamiri.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum