Transportföretagen

Amanda Styf från Kramfors fick toppresultat i Yrkesprovet

Dela

Amanda Styf från Kramfors var en av tjugo som deltog i Yrkesprovet i fordonslackering 2022. Med sin yrkesskicklighet fick Amanda efter fyra intensiva dagar och hård konkurrens ett toppresultat.

Yrkesprovet 2022
Yrkesprovet 2022

Yrkesprovet för fordonslackerare arrangeras av LYN, Lackerarnas Yrkesnämnd, för att säkra och stärka kvaliteten och kunskaperna på utbildningen inom fordons- och transportprogrammet. Yrkesprovet 2022 ägde rum i Falun som bjöd på ett fantastiskt arrangemang. 

Provet bestod av både en teoretisk och en praktisk del och det är gymnasielever som går årskurs tre som gör provet, men även handledare, lärare och blivande domare ges möjligheten. 

Med hela 86,5 poäng av 100 möjliga kammade Amanda Styf hem bäst resultat i tuff konkurrens med de 20 antal som deltog. 

Amanda Styf, hur det kändes att få så bra resultat på Yrkesprovet?

- Jag hade som mål att bli godkänd, så det känns jättekul att det gick så bra.

Hur upplevde du yrkesprovet?

Jag tyckte det var ett bra upplägg och att det rullade på hela tiden. Självklart var det lite stressigt men även roligt att utmana sig.

Skulle du kunna rekommendera andra ungdomar att bli fordonslackerare?

Jag kan absolut rekommendera andra ungdomar att bli fordonslackerare. Ett roligt yrke med olika utmaningar. Något utöver det vanliga och det behövs mer lackerare så det är lätt att få jobb.

Vad är det bästa med utbildningen till fordonslackerare?

Jag tycker det bästa med utbildningen är att man har fått tid att lära sig alla momenten riktigt och man att man kan få gör fel utan att det blir ett problem. Även att man har fått lära sig om alla grunder och faror. Det känns skönt att man har fått hålla på med det i två år innan man kommer ut i arbetslivet.

Vad är det roligaste med att vara fordonslackerare?

Jag tycker det roligaste är att man får fixa skadade bilar och göra dom “fin” igen. Sen, självklart, är det extra kul att få lacka.

Transportnäringen har ett stort rekryteringsbehov och inom motorbranschen kommer det att behöva anställas 200 fordonslackerare under de tre närmaste åren vilket innebär att det är en riktigt bra arbetsmarknad för de som kommer in på programmen.

Maria Sjölin Karlsson, Regionalt verksamhetsansvarig Kompetensförsörjning på Transportföretagen står först i raden att gratulera både Amanda och andra som nu genomfört Yrkesprovet.

– Stort grattis Amanda Styf! Amanda är en viktig ambassadör för motorbranschen som behöver locka fler ungdomar för att möta det stora rekryteringsbehovet, säger Maria Sjölin Karlsson.

– Det är avgörande att de fordonstekniska utbildningarna håller hög kvalitet – delvis för att attrahera fler elever men även för att de ska matcha företagens efterfrågan på kompetens, säger Maria Sjölin Karlsson.

Provet ägde rum på Lugnetgymnasiet i Falun, som av Skolverket 2018 utsågs till branschskola inom inriktningen karosseri och lackering. Det innebär att elever i andra kommuner kan läsa vissa yrkesinriktade kurser i Falun. På det sättet säkerställer man att ungdomar erbjuds yrkesutgången och att företagen i regionen får framtida medarbetare trots att gymnasieutbildningen inte finns i hemkommunen.

– Samverkan mellan bransch och skola regionalt såväl som nationellt, har stor betydelse för att utveckla bästa förutsättningarna för kompetensförsörjningen, avslutar Maria Sjölin Karlsson.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Yrkesprovet 2022
Yrkesprovet 2022
Ladda ned bild
Amanda Styf från Kramfors
Amanda Styf från Kramfors
Ladda ned bild

Om

Transportföretagen
Transportföretagen
Storgatan 19
102 49 Stockholm

08 762 71 00https://www.transportforetagen.se/

Transportföretagen är transportnäringens och säkerhetsbranschens bransch- och arbetsgivarorganisation och samlar 9 700 medlemsföretag med cirka 221 500 anställda.

Följ Transportföretagen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Transportföretagen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum