Folkspel

Amanda Zahui tilldelas Årets Specialpris

Dela

Basketstjärnan Amanda Zahui är mottagare av Årets Specialpris 2021, ett samarbete mellan Folkspel och Expressen. – Jag hoppas att detta kan inspirera alla runt om i landet att vi tillsammans kan förbättra vårt land och resten av världen. Vi alla förtjänar kärlek och rättvisa, säger årets pristagare.

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen

I en exklusiv intervju med Expressen berättar Amanda Zahui bland annat om sitt engagemang mot orättvisor och rasism.

Även i andra sammanhang har vår största internationella basketstjärna stått upp för allas lika värde. 2019 tilldelades Amanda Sportspegeln-priset för sitt engagemang i Basket Gäris, som syftade till att få unga tjejer att idrotta. Även som sommarpratare i P1 2019 lyfte Amanda fram samhällsfrågor i lika stor utsträckning som sin sport och sin idrottskarriär.

Genom sin förmåga att som känd idrottspersonlighet se bortom trepoängare, returer och baskethallar och tillvarata möjligheten att nå ut med viktiga budskap tilldelas Amanda Zahui Årets Specialpris av Folkspel och Expressen.

– Med den här utmärkelsen vill vi lyfta personer som på riktigt verkar för att göra skillnad, som bidrar till ett humanare och mer inkluderande samhälle, säger Hans Sahlin, vd på ideella Folkspel, föreningslivets eget lotteribolag.

Folkspel är dessutom avsändare av Årets Eldsjäl och Eldsjälsgalan, som i år genomförs digitalt från Vasateatern måndag 19 april och där kategorin Årets Specialpris är ett samarbete med Expressen.

– Amanda Zahuis stora driv och vilja att lyfta viktiga diskussioner om orättvisor och rasism är berömvärt och imponerande. Hon står alltid upp för allas lika värde och känns därför som en mycket värdig vinnare av Årets specialpris, säger Kalle Forssell, Sportchef på Expressen.

Motivering:

”Årets specialpris från Expressen och Folkspel tilldelas år 2021 Amanda Zahui. Den 27-åriga basketstjärnan prisas för sin antirasistiska röst och hennes genom åren ständigt stora mod och viktiga engagemang i frågor om jämställdhet, integration och allas lika värde.

I en värld där idrott och samhällsfrågor kopplas och flätas samman mer och mer har Amanda Zahui det senaste året med tydlighet, passion och stor drivkraft lyft frågan om rasism hemma i Sverige.

Hennes inriktning är tydlig. Hon vill tala ut, utnyttja sin ställning som idrottsstjärna och förebild, och vara en person som går att nå och som andra kan förstå.”

Fakta: Amanda Zahui.

Ålder: 27 år.

Född: Södertälje.

Urval av klubbar: Polisen Basket, Telge Basket, University of Minnesota, New York Liberty, USK Prag, Shandong,Los Angeles Sparks.

Fakta: Årets Specialpris

Med Årets Specialpris vill Expressen och Folkspel lyfta fram personer, föreningar eller organisationer som står upp för ett bättre och inkluderande samhälle, som öppet försvarar grundläggande värderingar i form av jämställdhet och alla människors lika värde oavsett ursprung, religion, kön och sexuell läggning samt individer som lyfter upp andra och angelägna frågor, vilka är relaterade till föreningslivet. 

Tidigare Vinnare av Årets Specialpris:

2020: Jonathan Hedström.

2019: Loui Sand.

För mer information om Årets Specialpris

Carina Olofsson, projektansvarig Årets Eldsjäl/Eldsjälsgalan, Folkspel

Carina.olofsson@folkspel.se

0703-873402

Ulf Jörnvik, Kommunikatör/PR, Folkspel

Ulf.jornvik@folkspel.se

0708-366281

Nyckelord

Bilder

Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
Foto: Anna-Karin Nilsson/Expressen
Ladda ned bild

Om

Folkspel
Folkspel
Von Utfallsgatan 1
433 21 Partille

https://www.folkspel.se/

Folkspel är en ideell organisation som har 72 riksorganisationer som medlemmar i Sverige. Folkspel erbjuder svenskt föreningsliv möjligheten att sälja lotteriprodukter och på så sätt dra in pengar till sin verksamhet. Sedan starten 1991 har Folkspel genererat 17 miljarder kronor till svenskt föreningsliv, bland annat genom att föreningarna sålt Bingolotto och Sverigelotten. 

Folkspel har 140 anställda och huvudkontoret ligger i Göteborg. 

Läs mer på www.Folkspel.se

 

 

Följ Folkspel

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Folkspel

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum