EFN Ekonomikanalen

Amelia Adamos liv som både podd och film

Dela

I förra veckan släpptes nyheten att EFN-profilen AMELIA ADAMOS liv ska bli till film. I EFN:s podd Fattig eller rik refererar hon ofta till olika ekonomiska situationer som hon har upplevt i sitt liv.

Amelia Adamo med sin mamma Elda Mucci. Foto tillhör Amelia Adamo.
Amelia Adamo med sin mamma Elda Mucci. Foto tillhör Amelia Adamo.

Amelia Adamo har sedan 26 november 2018 varit programledare i EFN:s podd Fattig eller rik tillsammans med Ara Mustafa, reporter och programledare. Hon pratar ofta om sitt liv och sin uppväxt i podden. Nu ska hennes berättelse även bli film. Christina och Peter Birro skriver manus till filmen som är inspirerad av Amelia Adamos och hennes mamma Elda Muccis liv. 

Amelia Adamo har en enormt framgångsrik karriär som tidningsmakare bakom sig. Hon bor i dag i en stilig takvåning i Stockholms innerstad.

Men så har det inte alltid varit. I första avsnittet av Fattig eller rik berättar hon om sin bakgrund och sitt intresse för pengar, som väcktes tidigt. 

Amelia växte upp tillsammans med sin invandrade italienska mamma, som försöjde familjen som städare. Familjen hade aldrig möjlighet att resa på semester och Amelia kunde inte ens följa med på skolresor på grund av att de inte hade råd. Det ledde till ett ökande intresse för pengar. 

Amelia Adamos mammas största dröm för sin dotter var att hon skulle arbeta på kontor och få en bra livssituation. 

”Har man arbetarföräldrar så brukar de ju oftast kanske vilja se till att man blir lycklig och har familj. Men de strävar inte efter att man ska bli domare i hovrätten”, säger Amelia Adamo. 

En ständig varning från mamman var: ”Amelia, du får inte bli med barn.”

Amelias egen ambition kom från att hon ville integreras i samhället för att påbörja en klassresa. Senare i livet utvecklade hon sitt intresse för ekonomi till att försöka inspirera andra kvinnor att investera och skapa ekonomisk stabilitet och självständighet. Plattformen för detta var de tidningar hon var chefredaktör för, bland andra tidningarna Amelia, Tara och M. 

Även i dag finns mycket kvar att göra när det gäller kvinnor och ekonomi. 

”Fuck-off pengar är inte en given sak för kvinnor”, säger Amelia Adamo.

Lyssna på hela poddavsnittet här (22:32 min, nytt fönster) 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Amelia Adamo med sin mamma Elda Mucci. Foto tillhör Amelia Adamo.
Amelia Adamo med sin mamma Elda Mucci. Foto tillhör Amelia Adamo.
Ladda ned bild
Amelia Adamo. Foto: EFN Ekonomikanalen. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Amelia Adamo. Foto: EFN Ekonomikanalen. Bilden får användas fritt i detta sammanhang.
Ladda ned bild

Länkar

Om

EFN Ekonomikanalen
EFN Ekonomikanalen
Blasieholmstorg 12
106 70 Stockholm

EFN ​Ekonomikanalen sprider kunskap om ekonomi. Vi vänder oss till den ekonomiintresserade allmänheten. Kanalen är rikstäckande, alla våra inslag och program är reklamfria och det kostar ingenting att ta del av våra program, reportage och intervjuer. Kanalen har utsetts till Sveriges bästa ekonomikanal fyra år i rad. EFN drivs av en oberoende redaktion och ägs av Handelsbanken. 

Vi finns på EFN.se och i sociala medier.

Följ EFN Ekonomikanalen

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från EFN Ekonomikanalen

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum