Dramaten

America Vera-Zavala fortsätter att undersöka islamofobin i Sverige

Dela

Hur ser islamofobin ut i Sverige i dag? I Muslim Ban , en iscensatt föreläsning i Dramatens nya serie Performance Lectures , kommer Amanj Aziz med ett utl å tande utifrån sina egna erfarenheter. Medverkar på scenen gör också artisten Carlito. America Vera-Zavala regisserar.

I ett och ett halvt år arbetade regissören America Vera-Zavala med pjäsen Svenska Hijabis och följde kvinnor som har valt att bära slöja. Uppsättningen, som fick premiär på Dramaten den 14 oktober 2016, gav en inblick i kvinnornas vardag, intressen och yrkesliv, men tog också upp det våld de utsätts för: en bild av islamofobin i dagens Sverige. Nu fortsätter America Vera-Zavala att utforska temat i en Performance Lecture, genom att rikta blicken på den muslimske mannen. Amanj Aziz tar plats på scen tillsammans med rapparen Carlito. Tillsammans teoretiserar de om samhället de lever i, exemplifierar med upplevda berättelser och siar om en möjlig framtid för sina barn. Titeln Muslim Ban är hämtad från det inreseförbud riktad mot muslimska länder som infördes i USA i början av 2017.

– Den muslimska mannen, den rasifierade mannen, ses som det största hotet mot vårt samhälle i dag. Jag vill ställa dem på scen, lyssna på vad de har att säga och prova vad våra ögon förmår att se, säger America Vera-Zavala.

Amanj Aziz jobbar med sociala frågor och har sedan några år varit aktiv i diskussioner som berör rättigheter och dekolonialitet i Sverige. Han säger själv att i en rasistisk kultur är antagonisten alltid kontroversiell – och det är priset han får betala för att vilja vara med och skapa en värld utan rasism.

Artisten Carlito tilldelades P3 Guldpriset år 2011 i kategorin ”årets hiphop” för sitt debutalbum Guldburen. Juryns motivering var "en politisk röst med patos och sväng som vågar tala ut om dagens Sverige" , en träffande beskrivning av Carlito som är Sveriges kanske mest uttalat politiske rappare.

Performance Lectures , där kunskap och erfarenheter förmedlas med teaterns verktyg, är ett nytt format på Dramaten och arrangeras inom ramen för Dramaten&.


Performance Lecture: Muslim Ban - islamofobin och den muslimske mannen som ständig förö vare . Premiär 18 november, Lilla scenen. Ges även 19, 24 och 25 november.För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Presschef 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

 

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I väntan på Bergmanfestivalen: Dramaten inleder Bergmanåret med bokcirklar, Europeiska samtal, Bergmanpodden och guidade Bergmanvandringar21.2.2018 14:52Pressmeddelande

Jubileumsåret 2018, då Ingmar Bergman skulle fyllt 100 år, kommer att uppmärksammas stort på Dramaten med egna premiärer, gästspel, samtal och mycket mer under Bergmanfestivalen som äger rum mellan den 23 augusti och 2 september. Ett slags kickoff för året blir det den 13 mars då bland andra teaterchef Eirik Stubø, författaren och kritikern Leif Zern, generaldirektören för Stiftelsen Ingmar Bergman Jan Holmberg, dramatikern Suzanne Osten och Ada Berger, konstnärlig ledare för Unga Dramaten, träffas för ett samtal under rubriken ”Den besvärlige jubilaren”.

Maria Alyokhina från Pussy Riot, Inna Shevchenko, Loreen, Afrah Nasser och Margot Wallström på Dramaten den 8 mars6.2.2018 09:59Pressmeddelande

Fem kvinnor som med mod och övertygelse kämpar för mänskliga rättigheter tar snart plats på Dramatens stora scen. På Internationella kvinnodagen den 8 mars inleder utrikesminister Margot Wallström ett samtal om mänskliga rättigheter mellan journalisterna Inna Shevchenko från Ukraina och Afrah Nasser från Yemen, aktivisten Maria Alyokhina från Ryssland samt artisten Loreen. Medverkar gör även skådespelarna Rebecka Hemse, Nina Zanjani och Stina Ekblad. Biljetterna släpps idag den 6 februari klockan 12.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum