Kommerskollegium

Analys av antidumpningsåtgärder visar oönskade effekter

Dela

EU inför antidumpningsåtgärder för att skydda företag i EU mot orättvis konkurrens från länder utanför EU. Men en ny rapport från Kommerskollegium visar att produktionen och försäljningen inom EU inte ökar, och att priserna på den aktuella produkten dessutom går upp.

I rapporten analyseras 15 olika antidumpnings- och antisubventionsfall och vilka effekter de har på handeln: Uppfyller åtgärderna sitt syfte, att skapa en mer rättvis konkurrens?

- Vi kommer fram till att antidumpningsåtgärder är väldigt oprecisa samtidigt som de skadar konsumenterna som importerar varorna. Resultaten i vår studie visar dessutom att åtgärderna inte heller gynnar producenterna i EU, säger Patrik Tingvall, chefekonom och en av författarna till rapporten.

Resultaten bekräftar resultat från tidigare ekonomisk forskning.

- Det som är nytt är att vi har använt en ny och kraftfull metod, vilket gör att vi på goda grunder kan säga att det verkligen finns ett samband mellan antidumpningsåtgärden och effekterna, och hur stora effekterna har varit.

Läs hela intervjun och ladda ner rapporten
EU Trade Defence – The unintended effects of anti-dumping measures

Nyckelord

Kontakter

Patrik Tingvall
fornamn.efternamn@kommerskollegium.se
08-690 48 35

Om

Kommerskollegium
Kommerskollegium
Box 6803
113 86 STOCKHOLM

08-690 48 00 (växel)https://www.kommerskollegium.se

Kommerskollegium är Sveriges myndighet för utrikeshandel, EU:s inre marknad och handelspolitik. Kommerskollegium arbetar för frihandel och klara spelregler.

 

Följ Kommerskollegium

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Kommerskollegium

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum