Dramaten

Anarkistklassiker på Dramatens lilla scen i december

Dela

Ivan Turgenjev är inte bara en viktig föregångare till Tjechov – hans klassiska roman Fäder och söner planterade fröet till nihilismen och anarkismen, via den oförglömlige karaktären Bazarov. Den 4 december har den dramatiserade versionen premiär på Lilla scenen i regi av Runar Hodne.

Finns det plats för kärlek och ömhet i ett hjärta som brinner av aggressiv ideologi?

Studenten Kirsanov kommer till sin far Nikolais gods, tillsammans med sin vän, den utmanande Bazarov – som genast hamnar i konflikt med faderns bror Pavel. Det är starten på en berättelse om politik, kärlek, existentiella värderingar och dynamiken mellan två generationer som har väldigt olika erfarenheter av och perspektiv på tiden de lever i.

Fäder och söner skildrar hur ideologisk övertygelse kan utvecklas till aggressiv radikalism, och hur detta skär sig mot familj, kärlek och nära relationer.

Den norske regissören Runar Hodne gör sin Dramatendebut med Turgenjevs romanklassiker i en hyllad scenversion av den irländske dramatikern Brian Friel. Turgenjev gav ut sin roman 1862, i en inflammerad tid i tsardömet Ryssland som ett halvsekel senare skulle brisera i revolution. Det var hos Turgenjev som ordet nihilism slog igenom, förkroppsligat av Bazarov. Men Fäder och söner är mer än politik – med en stor ensemble och en ödmjukhet inför människors tillkortakommanden blir det tydligt att Turgenjev är Tjechovs föregångare.

Runar Hodne har tidigare bland annat regisserat Shakespeares Othello med Magnus Roosmann i titelrollen på Nationaltheatret i Oslo. Han har också gjort en rosad uppsättning av Gösta Berlings saga på Kulturhuset Stadsteatern i Stockholm.

Medverkande: Hannes Meidal, Otto Hargne, Jan Waldekrantz, Magnus Roosmann, Johan Holmberg, Joaquin Nabi Olsson med flera. 

Regi Runar Hodne 
Scenografi och kostym Magdalena Åberg 
Ljus Andreas Fuchs 
Peruk och mask Barbro Forsgårdh

Biljetterna släpps den 30 augusti klockan 12 på dramaten.se och i biljettkassan.  

Premiär den 4 december, Lilla scenen 
För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Fyra samtal om kvinnan på scenen17.12.2018 09:58Pressmeddelande

Med utgångspunkt i några aktuella föreställningar på Dramaten hålls under våren fyra samtal med fokus på kvinnliga rollgestalter och kvinnans roll på teatern. Hur har det sett ut historiskt och hur ser det ut idag? Medverkar gör bland andra Ellen Lamm, Melinda Kinnaman och Livia Millhagen. Dessutom blir det en kväll om kvinnan och kroppen med Agneta Pleijel, Annika Lantz och Åsa Beckman med anledning av antologin Klimakteriet. Den 17 & 31 januari, 21 februari och 4 april i Dramatenbaren.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum