Film i VästFilm i Väst

Andra filmen i huvudtävlan i Cannes för Film i Väst

Dela

För första gången har Film i Väst två samproduktioner som tävlar om världens kanske mest prestigefulla pris: Palme d’Or. I dag blev det klart att den rumänske regissören Corneliu Porumboius drama The Whistlers är uttagen till huvudtävlan i festivalen. Jim Jarmuschs zombiekomedi The Dead Don't Die inviger hela festivalen den 14 maj och är även den uttagen i huvudtävlan.

– Det är ett uttalat mål för Film i Väst att ha med samproduktioner i huvudtävlan i Cannes och Berlin. I år har vi lyckats med konststycket att inviga båda festivalerna och dessutom ha ytterligare en film med i huvudtävlan. Det har aldrig tidigare hänt. Vi gratulerar Corneliu Porumboiu och Jim Jarmusch, men också de västsvenska bolagen Filmgate Films, Chimney, Haymaker och Cloudberry Post säger Peter Possne, Produktionschef på Film i Väst.

Den rumänske regissören och manusförfattaren Corneliu Porumboius drama The Whistlers är en rumänsk-fransk-tysk-svensk samproduktion.

Filmen handlar om den rumänske polisofficeren Cristi, som kommer till La Gomera, en av Kanarieöarna. Han är tjallare för maffian och på väg till ön för att lära sig det uråldriga visselspråket. I Rumänien står han under polisbevakning och genom att lära sig detta kodade språk kan han fortsätta kommunicera med maffian för att få Zsolt ur fängelset. Zsolt är den ende som vet var 30 miljoner Euro är gömda…

Producenter: 42 Km Film / Les Films du Worso / Komplizen Film / Arte Grand Accor i samproduktion med Sean Wheelan, Filmgate Films och Film i Väst. Filmen är till del postproducerad i Göteborg, bland annat har Cloudberry Post gjort ljudet.

Den sällsynt stjärnspäckade zombiekomedin The Dead Don’t Die av Jim Jarmusch inviger filmfestivalen i Cannes den 14 maj. I rollerna ser vi bland andra Bill Murray, Adam Driver, Chloe Sevigny, Selena Gomez, Tilda Swinton och Iggy Pop. Filmen är producerad i samarbete med Chimney och Film i Väst och en del av postproduktionen – en större del av zombieeffekterna – har gjorts på Haymaker i Göteborg. Fredrik Zander, Chimney, är exekutiv producent och den som tog projektet till Västra Götaland.

Läs mer här 

Här är en sammanställning över alla Film i Västs samproduktioner i Cannes hittills

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Film i Väst
Film i Väst
Åkersjövägen 4
46153 Trollhättan

0708-643736http://www.filmivast.se

Film i Väst är en av Europas mest framgångsrika regionala filmfonder och efter Svenska Filminstitutet näst största finansiären av svensk film och TV-drama. Sedan starten 1992 har Film i Väst samproducerat fler än 1 000 svenska och internationella långfilmer, TV-drama, dokumentär- och kortfilmer. Samproduktionerna har vunnit Oscar, Golden Globe, Emmy och European Film Awards. Även på världens främsta filmfestivaler som Berlin och Cannes har Film i Västs samproduktioner varit framträdande. Sammanlagt har Film i Västs samproduktioner vunnit 150 Guldbaggar. Till det kommer ytterligare 295 nomineringar. 2017 såg fler än 300 miljoner tittare någon av Film i Västs samproduktioner globalt. Film i Väst är en del av Västra Götalandsregionen, Sveriges ledande filmregion.

Följ Film i Väst

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Film i Väst

Visst kan vi lösa den svenska biokrisen!4.12.2019 10:53:13 CETPressmeddelande

Det går mycket dåligt för svensk film på bio. 2019 kommer att gå till historien som ett av de allra sämsta åren mätt i marknadsandel. Men den nationella filmens kris är inte ny, den är inte isolerad till Sverige och de ana-lyser och förslag som förts fram i diskussionen är alltför ytliga och enkel-spåriga. Film i Väst menar därför att det viktigaste är att hela den sam-lade svenska filmbranschen – finansiärer, kreatörer, producenter och distributörer och visare – gemensamt sätter sig för att finna orsaker och lösningar på krisen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum