Dramaten

Andreas T Olssons sjunde år som Sufflören

Dela

Monologen Sufflören som är Andreas T Olssons kärleksfulla och personliga hyllning till teaterns verklighet var från början ett examensarbete på Teaterhögskolan. Dramaten imponerades och lät pjäsen få en nypremiär på Lilla scenen ett år senare, den 20 september 2013. Den 20 september 2019 ges föreställningen för 140:e gången på Dramaten.

Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg
Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg

Sufflören är en varm och sorglig komedi där vi får möta en sufflör som faktiskt hittat sin perfekta plats i världen. Som trivs med att behövas som mest när han märks som minst. Och som älskar teatern och dess klassiska texter, men trivs sämre i världen utanför. Men tänk om teatern klarar sig utan honom?

"Att få bära med sig Sufflören och fortfarande låta den möta ny publik är omtumlande. Texten är densamma som för sex år sedan men den förändras ändå i sitt möte med publiken. Efter #metoo har pjäsens kärnbudskap, den mobbade sufflörens revansch, fått en djupare klangbotten. Det är vackert att få vara med om. Och på ett personligt plan är det fantastiskt att i och med Sufflören få hålla Gösta Ekmans och mitt samarbete, vår samvaro och våra samtal vid liv. Utan honom intet" säger Andreas T Olsson.

Den första versionen av Sufflören var Andreas T Olssons examensarbete på Teaterhögskolan i Stockholm som hade premiär 22 september 2012.  Dramatens dåvarande teaterchef Marie-Louise Ekman såg elevföreställningen med maken Gösta och de blev båda mycket imponerade och såg till att den kunde sättas upp på Lilla scenen. En något utökad version hade premiär på Dramaten 20 september 2013 med Gösta Ekman som extra regiöga, eller som Gösta uttryckte det: V. I. S. (Vän I Salongen). Sedan dess har Sufflören inte bara spelats på Dramaten, utan även turnerat med Riksteatern och gästspelat på Stanislavskijfestivalen i Moskva. Sufflören har också sänts som Veckans föreställning i SVT, valts ut till Scenkonstbiennalen samt getts ut som bok av Dramatikerförbundet.

Andreas T Olsson är skådespelare men är även verksam som författare och dramatiker. Han har skrivit Taxi för SVT och romanen Sista gästen. På Dramaten har han, bland annat, även satt upp Improvisation på slottet och medverkat i Niklas Rådströms monolog När det kommer till kritan. Just nu är han aktuell med en annan pjäs av Rådström, Dövheten, som får Dramatenpremiär den 23 november.

Sagt i pressen om Sufflören
"Blixtrande intelligent. En stjärna har fötts på Dramaten." DN
”Fenomenal teaterviskning” Arbetarbladet 
"med enastående humor, fingertoppskänsla och tajming" SvD
"Fullkomligt lysande" Barometern
"Det är suveränt. En enorm teaterupplevelse" Sundsvall Tidning
”Både skådespeleri och manus är briljant” Bohusläningen

Medverkande
Andreas T Olsson

Regi och scenbild Andreas T Olsson
Kostym Barbro Hellsing
Ljus Arne Lindberget
Mask Mimmi Lindell
V.I.S (Vän I Salongen) Gösta Ekman

Sufflören, nypremiär 20 september, Lilla scenen.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg
Gösta Ekman och Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild
Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg
Andreas T Olsson. Foto: Roger Stenberg
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. VD är Maria Groop Russel.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Performance Lecture – populärt scenkoncept görs tillgängligt digitalt28.11.2019 09:11:58 CETPressmeddelande

Under de senaste två åren har Dramaten och Nobel Prize Museum bjudit in publiken till vetenskapliga föreläsningar om allt från robotar och universum, till rädsla, lycka, sanning och i vår om människan. I konceptet Performance Lecture, får forskare förklara vetenskap med hjälp av teaterns verktyg. Föreläsningarna filmas och redigeras för att nå en större publik via olika digitala kanaler. Idag släpps filmen Om lycka med Micael Dahlen.

Stockholms Kvinnohistoriska och Dramaten inleder samarbete4.11.2019 09:09:57 CETPressmeddelande

Dramaten och det ambulerande museet Stockholms Kvinnohistoriska inleder ett samarbete och startar med ett samtal om Antikens kvinnor. Medverkar gör Ida Österberg, docent i Antikens kultur och samhällsliv, Denis Searby, professor i antik grekiska och Nadja Weiss och Ingela Olsson från Dramatens ensemble. Samtalet äger rum på Lilla scenen den 6 november, efter föreställningen Ifigenia i Aulis.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum