CSN

Andreas var först att söka omställningsstudiestöd – nu pluggar han för en ny framtid

Dela
Vägen till drömyrket behöver inte vara spikrak. Det vet 37-årige Andreas Lundin som var först ut att söka omställningsstudiestödet. I december fick han det positiva besked som han hoppats så innerligt på.
Andreas Lundin var först att söka omställningsstudiestödet när han lämnade in sin ansökan några minuter efter midnatt 1 oktober 2022.
Andreas Lundin var först att söka omställningsstudiestödet när han lämnade in sin ansökan några minuter efter midnatt 1 oktober 2022.

– Det känns fantastiskt, jag hade inte räknat med att vara först men som vinnarskalle känns det extra roligt. Jag var väl förberedd när jag satt där vid datorn och fick in min ansökan några minuter efter midnatt när tjänsten öppnade. Den här chansen ville jag inte missa, säger Andreas Lundin med ett stort leende.

Andreas Lundin har många strängar på sin lyra – han är skådespelare på hobbynivå, gammal friidrottare och har i olika chefsroller arbetat med försäljning under sitt yrkesliv. Dessutom är Andreas Lundin äldst i en syskonskara med åtta barn – en erfarenhet som han haft nytta av i många sammanhang. Genom åren har Andreas Lundin alltid haft en vilja att satsa på något fullt ut, utan att riktigt hitta sin grej. När han förra våren hörde han talas om omställningsstudiestödet hajade han till.

– Jag kände att stödet var som gjort för mig, jag var i rätt ålder och skulle kunna studera utan att bli av med all min inkomst. Just ekonomin har varit ett stort hinder i tankarna innan. Det var som att polletten trillade ner, säger Andreas Lundin.

Han läste på och följde uppdateringarna kring omställningsstudiestödet på csn.se. När Andreas Lundin hittade tvååriga yrkesutbildningen Growth management på Nackademin i Solna, föll en viktig pusselbit på plats.

– Jag insåg att det var ”now or never” – det kändes som en skänk från ovan – plötsligt fanns ett omställningsstudiestöd för personer som vill byta inriktning. Tänk att kunna gå in i studier utan att behöva förändra sin livsstil, i min ålder är jag inte lika motiverad att jobba helger och kvällar, nu är jag mer bekväm och vill inte göra avkall utan att veta vad det renderar i, säger Andreas Lundin, 37 år.

I september förra året började han utbildningen och finansierade sin första termin genom skådespeleriet. I december kom beskedet som han väntat och hoppats på – Andreas Lundin blev beviljad omställningsstudiestöd för sina studier.

– Jag har aldrig varit så motiverad att studera som nu. Nu finns en mognad och skulle jag leva om livet skulle jag inte förändra särskilt mycket. För mig har studier alltid handlat om en investering och då behöver man veta målet och det har jag aldrig känt tidigare. Nu känner jag riktningen, syftet och anledningen till varför jag vill studera.

Vad har du för råd till den som är sugen på en ny riktning i yrkeslivet?

– Ta tillfället i akt och våga, jag tror inte att många andra länder ger sina medborgare en sån här chans som omställningsstudiestödet är. Istället för att sitta och gnälla över något man drömmer om kan man våga testa. Jag har respekt för att ekonomin kan bromsa planer på förändring, men faktum är att man kan få upp till 80 procent av sin inkomst med stödet, det i sig är en motivator, säger Andreas Lundin.

Hur kan man tänka för att faktiskt våga ta steget?

– Istället för att lyssna på andra, lyssna på dig själv. Det är du som styr ditt eget liv, det finns inget facit för vad som är rätt eller fel för dig. Det finns ju väldigt många branscher där det saknas kompetens framöver, det finns många vägar att ta, bara man vågar. Och med det här stödet har man en fantastisk chans att bidra till samhället på ett högre plan, men även som individ – att få utveckla sig själv, säger Andreas Lundin.

Vad har du för förhoppningar med karriären efter din utbildning?

– Jag byter riktning hyfsat sent i livet, och just därför vill jag inte bli en medelmåtta – jag vill bli omtalad och duktig i min roll som digital marketing specialist. Mitt mål är att bli en inspiratör inom digital marknadsföring, och kanske knyta ihop det med mitt skådespeleri på något sätt. Jag kommer vilja vara en av dem som är bäst i branschen och vara ett ansikte utåt för det jag gör. Vem vet, kanske sitter jag i tv-soffor och pratar om digitala trender om något år?, säger Andreas Lundin.

Läs ett längre reportage med Andreas här.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Andreas Lundin var först att söka omställningsstudiestödet när han lämnade in sin ansökan några minuter efter midnatt 1 oktober 2022.
Andreas Lundin var först att söka omställningsstudiestödet när han lämnade in sin ansökan några minuter efter midnatt 1 oktober 2022.
Ladda ned bild
Andreas Lundin sökte omställningsstudiestöd för en utbildning i growth digital management och blev beviljad.
Andreas Lundin sökte omställningsstudiestöd för en utbildning i growth digital management och blev beviljad.
Ladda ned bild

Länkar

Om

CSN
CSN
Norra Tjärngatan 6
851 82 Sundsvall

http://www.csn.se

CSN ansvarar för studiestödet, bidrag och lån till studerande. Varje år betalar CSN ut cirka 45 miljarder kronor till cirka 900 000 studerande. Ungefär 1,6 miljoner personer har svenska studielån. CSN beviljar också hemutrustningslån till nyanlända flyktingar samt även körkortslån. Myndigheten finns på 11 orter, från Kiruna i norr till Lund i söder. Huvudkontoret ligger i Sundsvall.

 

 

Följ CSN

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från CSN

Var fjärde studerande kan utöka studielånet1.3.2023 07:30:00 CET | Pressmeddelande

För många äldre kan låga inkomster avskräcka från studier. Men om studiemedlet inte räcker till finns möjligheten till tilläggslån. En ny studie från CSN visar att en fjärdedel av alla studerande med studielån har rätt till kompletterande tilläggslån, men att det bara utnyttjas av hälften av dem. – Tilläggslånet kom till för att möjliggöra studier för äldre, just eftersom de har en annan ekonomisk situation än yngre, säger William Wedenberg, analytiker på CSN.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum