RF/SISU

Ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser genomförd

Dela

I april i år beslutade Riksidrottsstyrelsen att påkalla ändring av Svenska Ishockeyförbundets tävlingsbestämmelser så att krav på att medlemsförening måste tillhöra ligaorganisation för att delta i förbundsserien Hockeyettan tas bort. Svenska Ishockeyförbundet har därefter fattat beslut enligt gällande regelverk och ändringen är nu genomförd.

Riksidrottsnämnden, idrottsrörelsens högsta domstol och vald av RF:s medlemmar, har tidigare bedömt att bestämmelsen, tillsammans med övriga strukturer gällande ligaföreningen Hockeyettan strider mot gällande rätt. Med detta som grund har Riksidrottsstyrelsen, enligt 11 kap. 2 § 2 stycket RF:s stadgar, rätt att påkalla ändring av specialidrottsförbunds stadgar och tävlingsregler om de strider mot RF:s stadgar eller på annat sätt anses vara olämpliga.

– Oavsett idrott så har vi ett gemensamt regelverk att förhålla oss till. Det är därför positivt att Svenska Ishockeyförbundet har fattat ett beslut som går i linje med det regelverket och nu genomfört den ändringen av tävlingsbestämmelserna som Riksidrottsstyrelsen påkallade, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

I samband med beslutet att genomföra ändringen riktar Svenska Ishockeyförbundet kritik mot Riksidrottsstyrelsens och Riksidrottsförbundets hantering av ärendet.

– Riksidrottsstyrelsen har medlemmarnas uppdrag att agera när tävlingsbestämmelser kan anses olämpliga. Enligt Riksidrottsnämndens ställningstagande är det vad som gäller i detta fall. RIN:s beslut har i frågor av denna typ aldrig tidigare ifrågasatts av ett enskilt specialidrottsförbund, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

För mer information kontakta

Björn Eriksson
Ordförande Riksidrottsförbundet
070-626 46 06

Om

RF/SISU
RF/SISURiksidrottsförbundet (RF) är paraplyorganisation för hela den svenska idrottsrörelsen. RF:s främsta uppgift är att stödja och företräda våra 70 medlemsförbund (specialidrottsförbund) och leda rörelsen i gemensamma frågor, såväl nationellt som internationellt.
SISU Idrottsutbildarna är idrottsrörelsens eget studieförbund som erbjuder folkbildning till idrottsföreningar för att ge kunskap och kraft åt människors tankar, idéer och vilja att utvecklas.
RF-SISU:s 19 regionala organisationer, RF-SISU distrikt ger idrottsföreningar stöd i idrottsfrågor och med folkbildning. Idrottsrörelsen består av cirka 19 000 idrottsföreningar och drygt tre miljoner medlemmar.

Följ RF/SISU

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från RF/SISU

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum