BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Ångest, ensamhet, rädsla – barns samtal till Bris på natten

Dela
Sen drygt en månad tillbaka har barn upp till 18 år kunna ringa och chatta med Bris under dygnets alla timmar. Att ångest, stress, ensamhet och tankar på att självskada sig förstärkts under natten – och att många barn i den stunden behöver stöd och hjälp att komma till ro – har varit uppenbart.

– Vi visste redan att barns stödbehov finns även på natten, men att trycket skulle bli så stort från och med den dagen Bris öppnade under dygnets alla timmar var inte givet, säger Bris generalsekreterare Magnus Jägerskog.

Under första månaden med dygnet-runt-öppet stöd har Bris kuratorer haft 1 507 kurativa samtal med barn mellan klockan 21 på kvällen och 6 på morgonen. Barn har, precis som under dagen, behov av att prata om allt möjligt på kvällen och natten. Men mot kvällarna och nätterna har barns samtal tydligare handlat om barnets dåliga mående, om ångest och självdestruktivitet. Exempelvis har samtalen som handlar om självmordstankar och om att inte vilja leva varit betydligt vanligare på natten. Under första månaden med nattöppet har hela 15 procent av samtalen på kvällen och natten berört det temat, att jämföra med 8 procent av samtalen i snitt när Bris hade öppet fram till 21.

”Jag vet inte riktigt varför jag hör av mig… eller jag har väldigt mycket ångest och kan verkligen inte sova och har ganska grova självmordstankar just nu. Tankarna finns ju alltid där men när jag är helt själv så blir det ju värre.”

– För barn som mår dåligt och som befinner sig i utsatta situationer blir natten en särskilt skör tid på dygnet. När ljuden tystnar och alla andra somnat kryper ångesten fram och det som redan kan kännas jobbigt och svårt på dagen blir nästan omöjligt att inte tänka på. Att barn i den stunden kan få prata med en kurator som kan hjälpa barnet att komma till ro är betydelsefullt, säger Magnus Jägerskog.

”Jag har ångest. Det är lite svårt att andas och det är bara äcklig känsla i kroppen. Det brukar bli så på kvällarna. Jag försöker kolla på mobilen tills jag blir jättetrött men sen när jag lägger bort den kommer tankarna tillbaka ändå. Och då blir jag stressad för att jag inte kan lugna ner mig och somna.”  

”Det är min familj, vänner, tankar, betyg, stress, utseende, känslor, framtiden, skolan, kroppen, världen, folk, kärlek eller låt mig vara ärlig det är fan hela livet som är skit!”

I barns samtal märks att natten innebär särskilda förutsättningar. De strategier som funkar för barnet för att hantera jobbiga känslor och situationer på dagen fungerar inte på samma sätt på natten. Att försöka distrahera sig själv genom att lyssna på hög musik eller att gå ut och gå är inte alltid möjligt, och det kan kännas som ett stort steg att behöva väcka en annan vuxen i hemmet på grund av hur man mår i stunden.

Även på natten är våld, övergrepp och kränkningar det tredje vanligaste temat som barn kontaktar Bris om, liksom tidigare. Mestadels handlar det om att utsättas för fysiskt och psykiskt våld i hemmet, där vårdnadshavare är den som utsätter barnet.

”Jag vill prata om mina föräldrar. Jag undrar om de får putta mig och mina syskon och skrika på oss?”

”Min förälder har gjort mig illa ikväll och jag vill inte vara ensam nu. Jag är rädd.” 

”Jag orkar verkligen inte vara hemma mer för jag känner mig typ rädd här. Pappa har börjat vara hemma ganska ofta och han skriker och slår mamma hela tiden och vågar liksom inte gå ut.”

Bris roll på natten är att lyssna och stötta och att hjälpa barn att hitta strategier för att i stunden kunna komma till ro. I vissa fall handlar det om barn som är i akut behov av stöd och skydd där Bris kuratorer hjälper till att skapa kontakt med rätt instans för att barnet ska få hjälp så snabbt som möjligt. Barn kan alltid höra av sig igen på dagen eller boka in uppföljande samtal med en kurator.

  • Lägesbilden baseras på samtliga kurativa kontakter med barn via telefon, chatt och mejl under perioden 15/3–16/4, klockan 21.00-06.00. Trycket är störst i chatten.
  • Citaten ovan är exempel på vad barn har berättat för Bris, och är vid behov anpassade för att inget barn ska kännas igen av någon annan.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

BRIS - Barnens Rätt i Samhället
BRIS - Barnens Rätt i Samhället
Arenavägen 61
121 77 Johanneshov

08-598 888 00https://www.bris.se

Bris, Barnens rätt i samhället, är en av Sveriges ledande barnrättsorganisationer som varje dag kämpar för ett bättre samhälle för barn. Folkrörelsen Bris startade 1971 och bidrog till att Sverige fick världens första förbud mot barnaga. Med barnkonventionen som grund stöttar Bris barn i utsatta situationer, mobiliserar samhället för barnets rättigheter och påverkar beslutsfattare för ett samhälle där varje barn känner till sina rättigheter och där barnets rättigheter tillgodoses.

Följ BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från BRIS - Barnens Rätt i Samhället

Bris och Telia har utvecklat anonyma SMS – en ny kanal till barnens stödlinje 116 11118.1.2024 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Barn som söker stöd kan sedan tidigare kontakta Bris nationella stödlinje för barn anonymt via telefon, chatt och mejl. Det har länge funnits en efterfrågan från barn och unga att också kunna skicka sms. För att möta det behovet har Bris och Telia tillsammans utvecklat en ny teknisk lösning som innebär fullständig anonymitet för barn och unga när de SMS:ar Bris på kortnummer 116 111.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye