Linköpings kommun

Anhöriga ska inte behöva planera äldreomsorgen

Dela

Genom att samordna kommunens demensresurser ska omsorgen bli bättre på att stödja anhöriga, med den demenssjuke i centrum.

Ingen anhörig i Linköpings kommun ska framöver behöva lägga timmar på att ringa runt för att få hjälp när en närstående drabbats av demenssjukdom.

– Kommunens olika delar ska prata med varandra och den anhöriga ska bara behöva vända sig till en person för att få rätt hjälp. Nu tar vi ett viktigt steg dit och det är väldigt positivt, säger Mikael Sanfridson (S), ordförande i äldrenämnden.

En bra demensomsorg behöver hela tiden anpassas till den äldres behov.

Resurser skjuts nu till, dels genom att man slår ihop kommunens olika verksamheter inom demensomsorgen och genom att personalen får arbeta i team med olika yrkesgrupper, där alla kan bidra med sin expertkunskap.

Starkt fokus kommer ligga på att anpassa stödet efter varje enskild äldre och det stadium av demenssjukdomen som personen befinner sig i.

– Den äldre ska inte behöva uppnå vissa stadier av sjukdomen för att ha rätt till en särskild typ av omsorg. Den som behöver stöd och hjälp ska enkelt få det, säger Mikael Sanfridson (S).

Demensvården ska också ge ett samlat stöd till anhöriga, speciellt i de fall där den äldre fortfarande bor kvar hemma med en närstående.

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med snart 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

Heltidsaktivering för försörjningsstödsmottagare10.5.2019 14:00:00 CESTPressmeddelande

Trots långvarig högkonjunktur har utanförskapet bitit sig fast hos tusentals Linköpingsbor. Allians för Linköping fortsätter därför att investera för att fler ska få möjlighet till jobb och sysselsättning och har gett i uppdrag till Utbildningskontoret och Social- och omsorgsförvaltningen att utreda hur Linköpings kommun kan införa krav på heltidsaktivering för personer som har försörjningsstöd.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum