Linköpings kommun

Anhörigcenter får förändrat uppdrag

Dela

Folkhälsomyndigheten rekommenderar personer som är 70 år och äldre att begränsa sina nära kontakter och stanna hemma så mycket som möjligt. För att motverka den ensamhet och oro som äldre nu kan uppleva samt underlätta för anhöriga under denna svåra tid får Linköpings kommuns anhörigcenter tillfälligt ett förändrat uppdrag.

Förändringarna i Anhörigcenters uppdrag gäller under den pågående pandemin och innebär bland annat att stöd kommer vara tillgängligt veckans alla dagar.

– Social- och omsorgsdirektören får i uppdrag att utveckla och anpassa stödet till anhöriga som upplever ett ökat behov av stöd under pandemin. Uppdraget syftar till att stärka de anhöriga som vårdar en närstående och minska den psykosociala oron för de närstående som erhåller stöd inom verksamheter som social- och omsorgsnämnden ansvarar för, säger Annika Krutzén (M), ordförande i social- och omsorgsnämnden.

Ytterligare åtgärder kommunen vidtar för att stödja äldre som av Folkhälsomyndigheten uppmanas att stanna hemma är att utveckla samverkan med frivilligsektorn.

– Aktiviteter för äldre kommer att utvecklas bland annat med hjälp av digitaliseringens möjligheter. Vi samarbetar även med frivilligsektorn och ber om deras hjälp med att stödja människor som upplever ensamhet, säger Liselotte Fager (KD) ordförande i äldrenämnden.

Det nya uppdraget till anhörigcenter träder i kraft i verksamheten under vecka 15 och ska nå flera språkgrupper.

Anhörigcenter finns till som ett stöd för den som hjälper och vårdar en anhörig eller nära vän som är sjuk, har en funktionsnedsättning eller en beroendeproblematik.

Om Anhörigcenter https://www.linkoping.se/leanlink/radstod/socialtstod/anhorigcenter/

Kontakter

Om

Linköpings kommun
Linköpings kommun
Storgatan 58
581 81 Linköping

013-20 60 00http://www.linkoping.se/

Linköping är Sveriges femte största kommun och en av de mest expansiva, med drygt 160 000 invånare. Under devisen "Linköping - där idéer blir verklighet" fortsätter staden att växa och attrahera nya invånare och verksamheter. Linköpings universitet är ett av landets högst rankade och universitetssjukhuset utför specialistsjukvård på både regional och nationell nivå. I Linköping finns många småföretag, flera stora ledande teknikföretag med utvecklingskraft samt skarpa start-ups som tillför spets och nytänkande.

Följ Linköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Linköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum