Norrköpings kommun

Anmälan enligt lex Maria efter allvarlig vårdskada inom hemtjänsten

Dela

I juni inträffade en händelse inom hemtjänsten som orsakade en allvarlig vårdskada hos en rullstolsburen person. Händelsen har utretts enligt lex Maria och anmäls nu till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på det inträffade och har upprättat en åtgärdsplan för undvika liknande händelser i framtiden.

Det var i samband med förflyttning av en person mellan säng och rullstol som två medarbetare inom hemtjänsten glömmer att knäppa höftbältet, som är till för att förhindra att hen ska glida ur rullstolen. Personen hade tillsyn flera gånger per dygn och vid nästa besök återfanns hen på golvet med brott på båda benen.

Personen har inte kunnat flytta tillbaka hem efter händelsen och vårdas nu på korttidsboende i väntan på flytt till särskilt boende. Utredningen av händelsen visar att det saknades dokumentation i journalen om användning av höftbälte. Den visar även på att det var två vikarier som arbetade tillsammans vid det aktuella tillfället, vilket kan ha bidragit till händelsen.

Vård- och omsorgskontoret ser allvarligt på det inträffade och har upprättat en åtgärdsplan för att undvika att något liknande ska hända igen:

  • Hemsjukvården har efter händelsen säkerställt att hemtjänsten har tillgång till information om hur hjälpmedel ska hanteras och användas.

  • Planeringen för semesterperioden kommer att ses över inom hemtjänsten. Dels för att undvika att två ovana vikarier arbetar tillsammans samt för att utbildningar ska hinna genomföras innan arbetet startar.

Åtgärdsplanen kommer att följas upp och utvärderas.

Kontaktpersoner:

Elisabeth Heigl (om utredningens innehåll)
Titel: Områdeschef, utförare egenregi
Telefon: 011-15 31 62

Marie Donlau (om bedömning av vårdskada enligt lex Maria)
Titel : Medicinskt ansvarig för rehabilitering (MAR)
Telefon: 011-15 27 15

_________________________________________________________________________
Avsändare: Sara Witén, kommunikatör
Telefon: 011-15 66 23

Nyckelord

Om

Norrköpings kommun
Norrköpings kommun
Rådhuset
604 81 Norrköping

http://norrkoping.se

Följ Norrköpings kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Norrköpings kommun

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum