Röda korset

Anna Hägg-Sjöquist föreslås som ordförande för Svenska Röda Korset

Dela

Svenska Röda Korsets valberedning föreslår Anna Hägg-Sjöquist som ny ordförande. Hon har varit engagerad i Röda Korset under lång tid, både som frivillig och anställd. Anna kommer närmast från en tjänst som generalsekreterare för Svenska FN-förbundet. Valet av ordförande sker vid Svenska Röda Korsets digitala riksstämma i maj.

Anna Hägg-Sjöquist växte upp i Dalsland och engagerade sig tidigt i Ungdomens Röda Kors, URK, som senare blev Röda Korsets Ungdomsförbund, RKUF. På Svenska Röda Korset började hon som folkrättshandläggare. Hon har därefter bland annat arbetat som biståndshandläggare på internationella programavdelningen, varit chef för frivilligt socialt arbete och ansvarat för Internationella Röda Korsets andra globala fredskonferens. Under sex år arbetade hon med återvändande chilenska flyktingar på plats i Chile och därefter flyttade hon till Sudan med familjen och engagerade sig i Sudanesiska Röda Halvmånens arbete som frivillig.
 

– Anna är visionär, tydlig och konkret. Hon har stor erfarenhet av rödakorsrörelsen såväl nationellt som internationellt. Vi tror att hon kommer bli en utmärkt ordförande för Svenska Röda Korset. Anna har dessutom god erfarenhet av att bygga upp och utveckla organisationer vilket passar oss bra just nu, säger valberedningens ordförande Per Lindqvist.

Tillbaka i Sverige fick hon uppdraget att starta upp och etablera barnrättsorganisationen Plan International Sverige som Plan Sveriges första generalsekreterare. 

– Röda Korset behövs kanske mer än någonsin för att möta de stora, globala utmaningar vi står inför och bistå alla som drabbas eller hamnar i utanförskap. Jag är djupt imponerad över det arbete Röda Korset gör och känner glädje och stolthet över möjligheten att få bidra till det angelägna arbetet. Röda Korset har ett unikt mandat och våra grundprinciper är vägledande i organisationens arbete, säger Anna Hägg-Sjöquist.

Röda Korsets digitala riksstämma pågår mellan den 23-30 maj 2021. 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Anna Hägg-Sjöquist. Foto: Johan Gunseus
Anna Hägg-Sjöquist. Foto: Johan Gunseus
Ladda ned bild
Anna Hägg-Sjöquist. Foto: Johan Gunseus
Anna Hägg-Sjöquist. Foto: Johan Gunseus
Ladda ned bild

Om

Röda korset
Röda korset
Hornsgatan 54
11891 Stockholm

08-452 46 00http://www.rodakorset.se

Röda Korset är världens främsta katastroforganisation och finns i 192 länder. Vi kämpar för att ingen människa ska lämnas ensam i en katastrof.

Följ Röda korset

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Röda korset

Digitalt seminarium: Jemens befolkning kan inte vänta!19.2.2021 15:33:06 CETPressmeddelande

Aldrig tidigare har Jemen varit så nära en storskalig hungersnöd. I brist på hjälp och skydd kämpar mer än 24 miljoner människor för att överleva den värsta humanitära krisen i världen. Åratal av krig har orsakat skrämmande fattigdom, brist på sjukvård och undernäring. Sjukdomar som kolera och malaria orsakar stort lidande och ytterst drabbade är barnen. FN kallar nu Jemen för jordens farligaste plats för barn.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum