Dramaten

Anna Pettersson gör en visuell nytolkning av Ibsens Hedda Gabler

Dela

När Anna Pettersson tar sig an Henrik Ibsens Hedda Gabler gör hon det med den särpräglade stil som blivit hennes framgångsrika signum under senare år: hur kan klassikerna, som fick ett sådant genomslag i sin samtid, engagera publiken i dag? Premiär på Lejonkulan den 31 augusti, under Bergmanfestivalen.

Hedda Gabler   är ett av Henrik Ibsens mest slitstarka mästerverk. Berättelsen om den frustrerade Hedda, instängd i patriarkala sociala strukturer som hon har ett alltmer desperat behov av att slå sig ur, skrevs 1890. På Dramaten har den iscensatts vid flera tillfällen och 1964 var det Ingmar Bergman som stod för regin.

Anna Pettersson, som själv spelade titelrollen i Stockholms stadsteaters firade uppsättning av Hedda Gabler 1998, satte 2015 upp en rosad uppsättning av Ibsens   Vildanden   på Dramaten. I Hedda Gabler fortsätter Anna Pettersson att utforska Ibsen, i ett lika avskalat format och med en lika radikal attityd, i sin tolkning av   klassikerna.

Electra Hallman i titelrollen är den enda skådespelaren som är kroppsligt närvarande på scenen. Hon interagerar med videoprojektioner av de tre rollkaraktärerna som cirklar kring Hedda Gabler: Jörgen Tesman, Assesor Brack och Ejlert Lövborg.

Anna Pettersson har tidigare hyllats för sin uppsättning av August Strindbergs Fröken Julie på Strindbergs Intima Teater 2012 och belönades för den med TCO:s kulturpris, Svenska Teaterkritikernas pris och DN:s kulturpris. Hon är förutom regissör även skådespelare och doktorand inom konstnärlig forskning på Stockholms konstnärliga högskola.

Hedda Gabler fortsätter hon att undersöka hur de naturalistiska dramerna, som med åren har blivit klassiker, bekanta och trygga för publiken, kan dekonstrueras och osäkras för en nutida publik.

Scenografin har Anna Pettersson skapat tillsammans med Jan Lundberg, som även gjort kostym, och de har utgått från Ibsens hem i Oslo. Dåtid och nutid existerar parallellt, och drömlika passager bryter upp den psykologiskt realistiska spelstil som förknippas med pjäsen. Möt en ny Hedda Gabler.

I samarbete med Nationaltheatret

Medverkande 
Hedda Gabler Electra Hallman 
Jörgen Tesman Mattis Herman Nyquist 
Assesor Brack Kim Haugen 
Ejlert Lövborg Eindride Eidsvold

Regi Anna Pettersson 
Scenografi Anna Pettersson och Jan Lundberg 
Kostym Jan Lundberg 
Musik Gustave Lund 
Ljusdesign Magnus Pettersson 
Peruk och mask Thea Holmberg Kristensen 
Filmproduktion Dallas Motion Agency 
Filmfotograf Klas Hjertberg, Dallas Motion Agency

Premiär den 31 augusti, Lejonkulan


Välkommen att smygtitta på Bergmanfestivalen den 18 augusti 
Samling i Marmorfoajén 10.30 för inledande mingel med Dramatens ensemble och teaterchef Eirik Stubø. Därefter öppnas dörrarna till repetitionerna för uppsättningarna som får premiär under Bergmanfestivalen, med möjligheter att filma och fotografera det som sker på scenen. OSA til pressinbjudan@dramaten.se  

Läs mer om hela Bergmanfestivalen med gästspel, samtal, filmvisningar och mycket mer påwww.dramaten.se/bergmanfestivalen  

För mer information: 

Mimmi Fristorp 
Pressansvarig 
08-6656175 
0703-726175 
mimmi.fristorp@dramaten.se 

Nyckelord

Bilder

Dokument

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum