Dramaten

Anna Vnuk regidebuterar på Dramaten med Kungligaste teatern

Dela

I Anna Vnuks nyskrivna Kungligaste teatern går Julia vilse på den stora teatern och hamnar mitt i ett dramatiskt skådespel. Huvudrollen görs av Nina Rashid, som fick rollen genom en audition. Urpremiär på Lejonkulan, Unga Dramaten, den 8 mars.

Nina Rashid/Kungligaste teatern/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Nina Rashid/Kungligaste teatern/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall

Julia vet ingenting om teater – mer än att hon älskar fantasin, hur på låtsas blir på riktigt. När hon är ensam i sitt rum drömmer hon sig bort och tittar på YouTube-klipp från Kristina från Duvemåla. Men Julia längtar efter att se skådespelarnas ansikten på nära håll, vara i själva rummet tillsammans. Kan man skapa en ny värld när den verkliga är för jobbig?

När hon googlar på den mest berömda teatern hittar hon Dramaten, den kungliga teatern. Hon bestämmer sig för att åka dit, går vilse och hamnar mitt i en repetition. Där står en drottning och en prins i full mundering och Julia dras in i en teaterlek utan dess like. 

–Jag vill göra en pjäs som bjuder in till teatern. Fila ner tröskeln till teaterkonsten, och bjuda på oss själva. Vi som står på, bakom och på sidan av scenen. Vi är både bultande hjärtan och arbetare i teaterns tjänst och ibland är vi den där personen som har en usel dag på jobbet. Och så handlar det om publiken, alla Julior därute, utan er är vi ingenting, berättar Anna Vnuk.

Anna Vnuk är koreograf, dramatiker och regissör, känd för verk som Solofestival med mig själv, Anna Vnuk sätter upp Cats, Kära medborgare och Hårdare snabbare Anna Vnuk. Hon är medlem i humorgruppen Grotesco, har regisserat Grotesco – en näradödenrevy och nyligen skrivit, regisserat och medverkat i Hela familjen på Skärholmen-Stadsteatern. Nu regidebuterar hon på Dramaten.

Nina Rashid gjorde sin skådespelardebut 2016 på Unga Klara i pjäsen X i regi av Farnaz Arbabi och har även spelat i Brev till en Ängel på Uppsala Stadsteater. Nina är i grunden Spoken word-poet och har läst dikter på bland annat Dramaten, Backa Teater, Malmö Stadsteater, Folkteatern i Göteborg och Dagens Dikt i P1. Rollen som Julia i Kungligaste teatern fick hon genom en audition hösten 2017.


Medverkande:
Nina Rashid
Pierre Wilkner
Torkel Petersson
Ellen Jelinek

Av Anna Vnuk
Regi
Anna Vnuk
Scenografi och kostym Jenny Kronberg
Ljusdesign Jesper Larsson

Rekommenderas från 12 år.

Kungligaste teatern, premiär den 8 mars, Unga Dramaten, Lejonkulan

 

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Nina Rashid/Kungligaste teatern/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Nina Rashid/Kungligaste teatern/Dramaten. Foto: Therese Öhrvall
Ladda ned bild

Om

Dramaten
Dramaten
Dramaten, Box 5037
102 41 Stockholm

08 - 665 61 00http://www.dramaten.se

Kungliga Dramatiska Teatern, mer känd som Dramaten, är Sveriges nationalscen. Teatern verkar utifrån ett uppdrag från regeringen, som bland annat innebär att teatern såväl ska förvalta teaterhistorien som arbeta för teaterkonstens utveckling. På Dramaten spelas således klassiker, nyskriven teater och teater för barn och ungdom. Teatern ägs till 100 procent av svenska staten. Teaterchef är Eirik Stubø.

Teaterhuset vid Nybroplan är Dramatens hemvist sedan 1908, och rymmer fyra scener. Den största, Stora scenen, rymmer upp till 770 besökare. I direkt anslutning till huset vid Nybroplan, på Almlöfsgatan bakom, ligger Lilla scenen. Sedan 1997 har Dramaten också en scen på Elverket, på Linnégatan 69.


Följ Dramaten

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Dramaten

Dramaten& presenterar: Who’s afraid of Jenny Wilson?5.9.2018 08:58Pressmeddelande

Artisten Jenny Wilson, regissören Py Huss-Wallin och konstnären Hanna Kisch blir de första att tolka Dramaten&:s nya format Performance concert. Tillsammans har de tre konstnärerna skapat en föreställning som förenar livemusik, teater och performance. Med föreställningen vill de ta oss genom natten mot gryningen. Genom rädslor och sorg och vilda begär. Hela världen är i en skälvande rörelse, inget kommer någonsin vara så som det en gång var. För vem är rädd för vem nu? Urpremiär för Who´s afraid of Jenny Wilson den 8 november på Lilla scenen. Biljetterna släpps idag onsdag den 5 september klockan 12.00.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum