Statens veterinärmedicinska anstalt

Ännu en ny fästingart i Sverige

Dela
I slutet av juli hittades för första gången vuxna fästingar av arten Hyalomma marginatum i Sverige. Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA) har nu konstaterat ett 30-tal fall av vuxna Hyalommafästingar, från Skåne och upp till Dalarna. Bland dessa har ytterligare en ny art dykt upp: Hyalomma rufipes.

Hyalomma rufipes är en fästingart, som liksom Hyalomma marginatum, är vanlig i områdena kring Medelhavet. Båda fästingarna kan överföra smittämnen som kan ge allvarliga sjukdomar som Krim-Kongo blödarfeber, Rickettsia (fläckfeber), Theileria equi och Babesia caballi. De två sistnämnda är allvarliga sjukdomar hos häst. Ingen av dessa sjukdomar förekommer normalt i landet.

SVA har under hela sommaren drivit ett forskningsprojekt där allmänheten uppmanats att skicka in fästingar från norra Sverige, med Dalälven som begränsning i söder. Projektet avslutas i dag 31 oktober, men forskarna har sökt medel för att upprepa insamlingen nästa sommar.

”Fantastiskt engagemang”

– Allmänhetens engagemang har varit fantastiskt och vi har fått in omkring 4 500 fästingar! Vi är mycket tacksamma för detta oväntat stora engagemang – både när det gäller insamlingen generellt av fästingar i norr och alla de fall av Hyalomma som har uppmärksammats, även från andra orter. Vi arbetar nu vidare med artbestämning och analys av fästingarna för att se vilka smittor de kan föra med sig och det tar tre – sex månader, säger forskare Anna Omazic, SVA.

Alla rapporter om Hyalommafästingar har inte lett till en exakt artbestämning.

– I 15 fall har vi via foto inte exakt kunnat säga vilken art det är, Hyalomma marginatum eller rufipes, säger forskare Giulio Grandi, SVA. Tyvärr har inte dessa fästingar kunnat skickats in eftersom de blivit ihjälstampade och kastats, vilket är en vanlig reaktion när man hittar en fästing på sitt djur.

”Stort tack till alla”

Forskarna är överraskade och överväldigade av det stora intresset för insamlingsprojektet, både från allmänhet och media, samt inte minst i sociala medier.

– Vi vill rikta ett stort tack till alla som skickat in fästingar. Håll utkik på SVA:s webbplats och på vår facebooksida för senaste nytt om projektet. Vi hoppas att allmänheten är med oss nästa sommar igen när vi hoppas kunna dra igång en ny insamling, säger Anna Omazic.

Mer information

Om fallen med H. marginatum och H. rufipes kontakta forskare Giulio Grandi, tel. 018-67 43 50, mejl giulio.grandi@sva.se.

Om insamlingen av fästingar norr om Dalälven kontakta forskare Anna Omazic, tel. 018-67 46 87, mejl anna.omazic@sva.se

Läs mer

Om fästingar

För att se videon från www.youtube.com måste du ge din tillåtelse högst upp på sidan.Filmen visar arbetet med att samla in fästingar vid SVA. Foto: SVA

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Om

Statens veterinärmedicinska anstalt
Statens veterinärmedicinska anstalt
Ulls väg 2 B
756 51 Uppsala

018-67 40 00https://www.sva.se

Friska djur – trygga människor. Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA, är en expertmyndighet med beredskapsuppdrag. SVA främjar djurs och människors hälsa, svensk djurhållning och vår miljö genom diagnostik, forskning, beredskap och rådgivning. www.sva.se

Följ Statens veterinärmedicinska anstalt

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Statens veterinärmedicinska anstalt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye