Volkswagen Personbilar

Ännu ett mästerverk av suveräne Kristoffersson

Dela

Sjunde segern för säsongen, femte raka i VM-serien och den tredje viktorian i följd inför storpubliken i franska Lohéac. Mästerlige Johan Kristoffersson fortsätter briljera. PSRX Volkswagen Sweden-stjärnan tog sig från andra led i finalen fram till ännu en seger och fick sällskap på pallen av teamkamraten Petter Solberg.

Full sprut! PSRX Volkswagen Sweden-pojkarna njuter av ännu en champagnestund.
Full sprut! PSRX Volkswagen Sweden-pojkarna njuter av ännu en champagnestund.

Kristoffersson var överlycklig efter ännu en fantastisk tävlingshelg, den här gången inför hela 80 000 åskådare i Bretagne.
- Jag älskar det här stället. Fansen är så speciella här. Vi vet att alla hejar som galningar på Sébastien (Loeb) och de vill att han ska vinna, men den respekt och den härliga känsla de ger mig är så underbar. Jag vill verkligen tacka dem.
Rattvirtuosen från Värmland hade bra kontroll hela helgen och tog hem lördagens första kvalomgång. I den andra gick bilen i källaren i starten, men Johan lyckades ändå på ett imponerande sätt köra sig upp till heatseger och en andraplats i omgången.

Söndagen fortsatte i samma stil. Kristoffersson vann en tuff drabbning mot Mattias Ekström i Q3 och kom sedan loss från comebackande Liam Doran i den fjärde fram till ännu en seger och därmed 16 säkrade poäng i mästerskapet.
Från pole position i semifinalen fick han sedan se Ekström komma flygande fram till ledning.
Kristoffersson, som här körde på gamla däck, höll sin position och säkrade andra led i finalen och ytterligare fem mästerskapspoäng.
- Semifinalen var okej, men min launch i starten var inte superbra, kommenterar Johan.

Till finalen kom Johan med fyra nya däck på sin Volkswagen Polo R Supercar.
- Jag hade sparat mina däck till finalen, men jag var ändå lite orolig, för när du är mitt i smeten kan du inte alltid använda fördelen med däcken. Jag tog jokern tidigt och kom ut precis framför Petter – där var det riktigt jämnt!
Solberg hade tagit sin joker ännu tidigare och från femte och sjätte position jagade sedan PSRX Volkswagen Sweden-förarna – och väntade på motståndarnas drag med jokern. Johan berättar:
- Kommer de att gå in nu? Jag var inte säker; jag visste inte vem som skulle gå in när. Jag låg bakom Timmy och tänkte: ”Går han in nu? Gör han det?” Jag höll mig redo för att se när han skulle ställa ut bilen för att ta den skarpa högern in i jokern. Ett par gånger tog han också den positionen, men gick ändå inte in. Man kan inte riktigt ladda för fullt på grund av risken att köra in i honom. Flera varv på det viset, och jag tappade tid.

På sista varvet vek såväl ledande Andreas Bakkerud som tvåan Mattias Ekström och trean Timmy Hansen in på jokerspåret, som med de rådande förutsättningarna tog en dryg sekund extra.
- Min spotter skrek: ”Kör, kör, kör!” Jag tryckte på som en galning och vi klarade det.
Pappa Tommy coachade hårt från spotter-tornet och Kristoffersson junior lyckades precis klämma sig in före Bakkerud med Solberg alldeles bakom norrmannen. De två VW Polo R-förarna hade gått från fjärde respektive femte plats till första och tredje på några sekunder.
- Otroligt! Jag vill verkligen tacka teamet och Petter. Stundtals trodde jag inte det här var möjligt och det gör segern ännu mera speciell.

För Petter Solberg var det också ett välkommet besök på prispallen, efter ännu en tuff helg för den svenske norrmannen.
- Jag är väldigt glad för det här resultatet. När chansen kom var vi redo. Jag körde absolut på gränsen de fyra sista kurvorna när de tre första gick in i jokern. Två bilar på pallen är ett fantastiskt resultat för PSRX Volkswagen Sweden och våra Polo R Supercar, sammanfattar Petter.

Teamchefen Pernilla Solberg pustade ut, saligt lycklig.
- Jag har inga ord. Det här var så känslosamt, så fantastiskt och så briljant för vårt team och alla som stöttar oss. Jag är oerhört stolt över allihop, säger Pernilla som kunde räkna in många nya poäng i teammästerskapet, där PSRX Volkswagen Sweden nu leder med 62 poängs marginal till nya tvåan EKS.

För Johan Kristoffersson innebar segern en tangering av fjolårets suveräna segersvit.
- Sju segrar på en säsong och tangerat rekord. Klart det är trevligt, men jobbet är inte färdigt än.
Det återstår fyra chanser till nya VM-segrar, härnäst i Lettland om två veckor. Fram tills dess har den regerande världsmästaren hela 59 poängs ledning i förarmästerskapet.

Resultat Supercar-final
1) Johan Kristoffersson
2) Andreas Bakkerud
3) Petter Solberg
4) Mattias Ekström
5) Timmy Hansen
6) Sébastien Loeb

Förarmästerskapet VM
1) Kristoffersson 224
2) Bakkerud 165
3) Solberg 160
4) Hansen 158
5) Ekström 157
6) Loeb 151

Teammästerskapet VM
1) PSRX Volkswagen Sweden 384
2) EKS Audi Sport 322
3) Team Peugeot Total 309

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Full sprut! PSRX Volkswagen Sweden-pojkarna njuter av ännu en champagnestund.
Full sprut! PSRX Volkswagen Sweden-pojkarna njuter av ännu en champagnestund.
Ladda ned bild
Volkswagen Motorsports Polo R Supercar var snabbast av alla i Frankrike.
Volkswagen Motorsports Polo R Supercar var snabbast av alla i Frankrike.
Ladda ned bild
Johan och Petter som etta och trea under de sista kurvorna i den spännande finalen i Frankrike.
Johan och Petter som etta och trea under de sista kurvorna i den spännande finalen i Frankrike.
Ladda ned bild

Länkar

Om

Volkswagen Personbilar
Volkswagen PersonbilarÅr 2017 levererade Volkswagen 6 230 000 personbilar till kunder i över 150 länder. På den svenska marknaden inregistrerades under 2017 totalt 57 488 personbilar från Volkswagen vilket ger en marknadsandel på 15,2 procent. Volkswagens modeller täcker de flesta segment på bilmarknaden. Volkswagen är ledande importmärke i Sverige och marknadsför personbilsmodellerna up!, Polo, Golf, Golf Sportscombi, Golf Sportsvan, Beetle, Beetle Cabriolet, T-Roc, Tiguan, Tiguan Allspace, Touran, Passat, Passat Sportscombi, Arteon, Sharan, Caddy, Multivan, Touareg och Amarok.

Följ Volkswagen Personbilar

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Volkswagen Personbilar

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum