Umeå kommun

Anpassningar krävs innan bygglov beviljas för Tegs centralskola

Dela

Tegs centralskola ska byggas om och få ny sporthall, bibliotek och plats för fler elever. Ombyggnaden kommer att beviljas bygglov under förutsättning att anpassningar görs för att ta större hänsyn till kulturmiljön. Om allt går enligt planerna blir byggstarten till sommaren.

Skiss på ny huvudentré och bibliotek (White)
Skiss på ny huvudentré och bibliotek (White)

– Projektet är av stor betydelse när Teg fortsätter att utvecklas. Inte minst när gamla E4:an omvandlas och det tillkommer en stor mängd bostäder och boende på Teg framöver, säger Ulrik Berg (M), byggnadsnämndens vice ordförande.

En viktig fråga har varit hur ombyggnaden påverkar kulturmiljön. Bland annat nämns den befintliga idrottshallens fönsterparti som ett karaktärsdrag som försvinner enligt nuvarande lovansökan. Kontorets förslag till beslut var avslag. Efter ett yrkade från vänsterpartiet gjorde byggnadsnämnden bedömningen att det är möjligt att gå vidare förutsatt att Fastighet justerar sin ansökan så att större hänsyn och respekt tas till den befintliga bebyggelsen. Byggnadsnämnden anser bland annat att en del av den befintliga väggen bakom idrottshallen inte bör byggas för.

– Alla i nämnden var överens om behovet av byggnaden, men att större respekt till befintlig bebyggelse och kulturmiljö ska tas. Istället för avslag får Fastighet möjlighet att komma med ett nytt förslag som presidiet kan ta beslut om. Vi gjorde på detta sätt så att tänkt byggnation inte ska bli försenad, säger Mattias Sehlstedt (V), 2:e vice ordförande i byggnadsnämnden.

– Skolan byggdes 1954 och är en viktig del i kulturmiljön i området. Samtidigt känns det positivt att vi kan ta ett beslut som för oss framåt i processen då behovet av skollokaler är stort. Det kommer att bli en bra sammanhållen skolmiljö, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Sporthall, bibliotek och plats för fler elever

Skolan byggs ihop genom en tillbyggnad i två plan som innehåller klassrum. Skolan får en ny sporthall som byggs ihop med den befintliga idrottshallen. Den nya hallen kommer att ha plats för ca 300 personer på läktaren. Skolan får ett nytt bibliotek, som även blir områdets stadsdelsbibliotek. En ny, tydlig och central entré skapas.

Ombyggnaden innebär att dagens fyra paralleller 7–9 kommer att utökas till sex paralleller, med plats för ca 600 elever.

Mer information

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Skiss på ny huvudentré och bibliotek (White)
Skiss på ny huvudentré och bibliotek (White)
Ladda ned bild
Skiss av de nya byggnaderna (White)
Skiss av de nya byggnaderna (White)
Ladda ned bild
Skissbild, ny idrottshall (Arkinova)
Skissbild, ny idrottshall (Arkinova)
Ladda ned bild
Skissbild av biblioteket (White)
Skissbild av biblioteket (White)
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Parterna överens om slutreglering för Lundabron13.7.2021 15:09:18 CEST | Pressmeddelande

Umeå kommun och bygg- och anläggningsföretaget Veidekke har kommit överens om kostnaderna för bygget av Lundabron. Uppgörelsen fastställdes av Tekniska nämnden vid ett extra sammanträde i dag. – Bron är uppskattad och mycket välanvänd av Umeåborna. Samtidigt blev den betydligt dyrare än planerat, vilket verkligen bekymrat oss. Det här måste vi självklart dra lärdomar av, säger Lena Karlsson Engman, ordförande för Tekniska nämnden, Umeå kommun.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum