Anställda i staten förtjänar en utbildning värd namnet
Efter lång väntan står det klart att en introduktionsutbildning för statligt anställda kommer att bli verklighet. Det har Fackförbundet ST kämpat för länge. Beskedet är glädjande, men utformningen på utbildningen ger skäl för fortsatt diskussion.

Fackliga påverkansprocesser tar tid. Likaså gör politiska processer. Men, från och med juli 2023 ska en gemensam introduktionsutbildning för statligt anställda äntligen finnas på plats. Det stod klart nyligen när regeringen tilldelade Statskontoret uppdraget att ta fram en sådan. Att implementeringen av utbildningen står för dörren är glädjande för oss i Fackförbundet ST, men framförallt för alla blivande statliga tjänstemän. Vi har i över tio års tid påtalat behovet av en utbildning som ger anställda en introduktion till det särskilda ansvar som det statliga uppdraget medför. Civilminister Ida Karkiainen resonerar på ett liknande vis i regeringens pressmeddelande:
De som arbetar i statsförvaltningen ska känna sig trygga i sin roll. En gemensam introduktionsutbildning för anställda kan förhindra att fel och brister uppstår, minska risken för korruption och därmed också bidra till att upprätthålla förtroendet för statsförvaltningen.
Utbildningen behöver utvecklas över tid
Det var dock inte bara goda nyheter som framkom i regeringsuppdraget. Jämfört med det förslag till introduktionsutbildning som Tillitsdelegationen lämnade försommaren 2020 är det en rejält bantad version. Den ska främst rikta sig till nyanställda och endast ges digitalt, jämfört med det ursprungliga förslaget som var att den skulle vara obligatorisk för alla statsanställda och innehålla såväl fysiska som digitala element.
Vi på Fackförbundet ST har redan uttryckt missnöje över sättet förslaget har bantats på. Men, när Statskontoret nu sätter igång arbetet kan de inte annat göra än att följa regeringens instruktioner och utifrån dessa ta fram en så bra utbildning som möjligt. Kanske visar det sig att upplägget är tillräckligt. Det får helt enkelt framtiden utvisa. Och framtida utvärderingar. För är det något som är viktigt är det att utbildningen inte lämnas vind för våg när den väl kommit på plats. Den måste utvärderas, skruvas på och utvecklas över tid. Det är absolut nödvändigt om den ska lyckas leva upp till sitt syfte - att stärka statstjänstemannen och den statliga förvaltningen.
En bättre statsförvaltning måste få kosta
En förutsättning för att framtagandet, och den framtida utvecklingen, av utbildningen ska bli en framgång är att det finns tillräckliga medel. Vi vet dessvärre, baserat på Statskontorets regleringsbrev för 2022, att medlen är begränsade. Medlen som avsätts är små jämfört med de kostnader Tillitsdelegationen uppskattade för framtagandet av utbildningen. Nu har visserligen förslaget bantats, men att ta fram en (bra) digital utbildning är varken en enkel eller billig uppgift. Det kräver såväl en stor portion mänsklig kompetens som inköp av dyra systemlösningar.
De behov vi identifierade för många år sedan, och som ledde till att vi började ställa krav på en utbildning, är inte mindre idag. Alldeles för ofta höjs varningsflaggor som konkretiserar detta. Nyligen avslöjade DN oroväckande uppgifter kring beslutet om Kallak-gruvan. Det framstår som att flera högt uppsatta tjänstemän kan ha brutit mot förvaltningsrättsliga lagar och principer under ärendets gång. Att motverka sådana felsteg är ett av introduktionsutbildningens främsta syften. Ett annat syfte är att främja öppenheten. Det behövs, då vi i höstas konstaterade att tystnadskulturen vilar tungt över den statliga förvaltningen. En bakomliggande förklaring är att många vet för lite om den statliga anställningens särart. Långtifrån alla känner till vad yttrande- och meddelarfriheten innebär.
Det är allvarligt att grundläggande regler och rättigheter inte sitter i ryggraden hos många statliga tjänstemän. Det måste de göra. Det är just därför en introduktionsutbildning är så viktig. Det är just därför den måste få kosta. En bättre statsförvaltning är nämligen inget vi får gratis.
Björn Hallberg, utredare Fackförbundet ST
Nyckelord
Bilder
Om
ST är det största fackförbundet inom statlig verksamhet med över 95000 medlemmar som arbetar inom statliga myndigheter och verk, bolag med statligt uppdrag, universitet, högskolor och statligt finansierade stiftelser. ST är fackförbundet för alla som valt att arbeta på statens och medborgarnas uppdrag. Vårt motto är "En arbetsplats - en fackförening". Alla är välkomna som medlemmar, oberoende av utbildning, befattning och arbetsuppgifter. Det ger inflytande, styrka och ökar gemenskapen.
Följ Fackförbundet ST
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Fackförbundet ST
Fackliga rättigheter för lokalanställd ambassadpersonal16.5.2022 10:53:10 CEST | Pressmeddelande
Fackförbundet ST och Regeringskansliet har träffat en överenskommelse som ger lokalanställd ambassadpersonal möjlighet att arbeta fackligt. Det ger också förtroendevalda lokalanställda möjlighet att företräda personal på andra ambassader. ST har länge drivit arbetet för att lokalt anställda på svenska ambassader ska få fackliga rättigheter, och ser överenskommelsen som en stor framgång.
Staten hyvlar bort ytterligare drygt 2 miljarder kronor20.4.2022 14:12:58 CEST | Pressmeddelande
Produktivitetsavdraget för 2023 kommer att innebära att ytterligare 2,1 miljarder kronor skärs bort från statens löneutrymme. Det framgår av regeringens vårbudget som presenterades igår. Avdraget är en generell besparing på alla myndigheters förvaltningsanslag, och riskerar att leda till sämre arbetsvillkor för statligt anställda.
Större marginaler för krishantering31.3.2022 14:14:06 CEST | Blogginlägg
En myndighet kan inte ha bemanning för alla möjliga tänkbara scenarion. Våra gemensamma skattemedel behöver fördelas utifrån de behov som finns. Det är dock lättare sagt än gjort, inte minst eftersom behoven förändras. Ofta plötsligt.
Statsförvaltningen är urholkad30.3.2022 05:00:00 CEST | Pressmeddelande
Den svenska statsförvaltningen har under lång tid urholkats av det årliga produktivitetsavdraget. En undersökning av Fackförbundet ST visar att avdragets effekter gör att svenska myndigheters förvaltningsanslag kapades med 62 miljarder kronor 2021. Det motsvarar tiotusentals statliga jobb och innebär att myndigheternas förmåga att hantera kriser har kraftigt reducerats.
Kris och konsekvens på Migrationsverket24.3.2022 14:30:13 CET | Blogginlägg
Så var det dags igen. Det är högsta beredskap. Det är kris. Våra myndigheter måste jobba för högvarv - igen. Särskilt en myndighet är i fokus just nu, Migrationsverket.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum