Ansvar SäkerhetAnsvar Säkerhet

Ansvar Säkerhet först ut med nya arbetsplatskontroller

Dela

För att stävja ekonomisk brottslighet och illegal arbetskraft i byggbranschen har en ny standard för arbetsplatskontroller utvecklats. Först ut att kunna genomföra de nya kontrollerna blir granskningsföretaget Ansvar Säkerhet.

Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet. Fotograf: Pax Engström
Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet. Fotograf: Pax Engström

– Underleverantörer som utnyttjar moderna slavar har ofta kopplingar till organiserad brottslighet i Östeuropa. Vi har sett indikationer på att det i vissa fall finns kopplingar till korrumperade politiker i Ryssland och rysk maffia. Mot bakgrunden av det som nu sker i Ukraina blir det därför extra viktigt att vi får stopp på utflödet av svenska skattepengar till den här typen av kriminalitet, säger Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet.

Många har påtalat problemen
Den senaste tiden har bland annat Dagens Nyheter uppmärksammat fusket i byggbranschen där löner långt under nivåerna för kollektivavtal betalas ut. Det är underleverantörer till byggföretagen som i sin tur anställer svart arbetskraft eller arbetskraft med undermåliga villkor. Byggnadsombudsmannen Pierre Petersson har i en intervju med Breakit beskrivit problemet som ett ”modernt slaveri”.

Hårdare krav från bankerna
Det var i april förra året som SBAB Bank, tillsammans med sex andra banker, tillkännagav att de kommer börja ställa hårdare krav på aktörer inom byggbranschen. Företag som vill låna pengar måste visa att de granskat sina leverantörsled och säkerställt att löner, villkor och säkerhet följer de krav som finns inom branschen.

– För att motverka fusk och brottslighet är det ett stort steg framåt att bankerna börjar ställa sociala krav för att låna ut till byggföretagen. Vi är därför väldigt glada att vara först ut med att kunna kontrollera att byggföretagen uppfyller villkoren, säger Jessica Löfström.

Ny auktorisation
Byggföretagen lanserade 2006 företaget ID06. Syftet med deras auktorisation av arbetsplatskontroller är att aktörer inom byggbranschen ska kunna säkerställa att deras entreprenörer följer de kraven, något många menar är en förutsättning för sund konkurrens och säkra arbetsplatser.

– Tyvärr är inte välkända och i övrigt seriösa företag förskonade från att bidra till detta. När nu exempelvis Northvolt gör stora satsningar hyllas de ur ett hållbarhetsperspektiv. Samtidigt vet vi, och de själva, att de har stora problem med att kunna säkerställa att underleverantörer följer kraven, säger Jessica Löfström.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet. Fotograf: Pax Engström
Jessica Löfström, ordförande Ansvar Säkerhet. Fotograf: Pax Engström
Ladda ned bild
Fotograf: Hans Andersson
Fotograf: Hans Andersson
Ladda ned bild
Ladda ned bild
Ladda ned bild

Om

Ansvar Säkerhet
Ansvar Säkerhet
Drottninggatan 97
113 60 Stockholm

https://www.ansvarsakerhet.se/

Ansvar Säkerhet är ett gransknings- och säkerhetsföretag. Företaget har ett team som bland annat består av analytiker i flera länder. Dessa har lång och specialiserad erfarenhet inom bakgrundskontroll, arbetsplatskontroll och analys av organiserad brottslighet. Ansvar och Säkerhet vill tillsammans med sina uppdragsgivare skapa en transparent och socialt hållbar byggbransch, fri från svartarbete och arbetskraftsexploatering. 

Följ Ansvar Säkerhet

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.