Umeå kommun

Antagen detaljplan för stort bostadsprojekt på Västerteg

Dela
Nu är detaljplanen för AB Bostadens stora projekt på Västerteg antagen. På ett område längs Bokvägen och Verkstadsgatan ska det byggas lägenheter, seniorboende och ett vård- och omsorgsboende. Totalt blir det cirka 350 lägenheter i sex nya byggnader.
Illustration av möjlig utformning. Arkinova.
Illustration av möjlig utformning. Arkinova.

– Det finns ett stort behov av boenden för äldre i Umeå. Därför är det positivt att en stor del av lägenheterna i det här projektet på olika sätt kommer att vara anpassade för den målgruppen. Det blir många lägenheter i ett centralt läge där de boende kommer att ha 50-100 meter till en busshållplats och nära till stan, säger Mikael Berglund (S), byggnadsnämndens ordförande.

Vård- och omsorgsboendet byggs i samverkan mellan Umeå kommun och Bostaden AB. Boendet får 120 lägenheter och placeras längs Verkstadsgatan. Längs Bokvägen planeras för fem flerbostadshus. I två av husen blir det seniorboende med värd/värdinna och i övriga tre vanliga hyresrätter som kommer att erbjudas till alla. De nya byggnaderna planeras utföras som lamellhus som tillvaratar den struktur som är karaktäristisk för befintliga lamellhus norr om planområdet.

I den norra delen av planområdet finns en park som kommer att rustas upp. Den är viktig för att tillgodose det ökade behovet av parker i kvarteret och på Teg.

Länk till framtida planer

Planområdet ligger i direkt anslutning till det utpekade omvandlingsområdet ”Innanför ringleden”. När ringleden är klar planeras för relativt hög och tät bebyggelse längs gamla E4:an på Teg. De nya husen på Västerteg blir en form av länk mellan det som planeras och existerande bebyggelse.

– Planen gör det möjligt att bygga många lägenheter i ett centralt läge på Teg och fler kommer det att bli när Ringleden är klar. På andra sidan Verkstadsgatan, i kvarteret Motormannen, pågår även där planläggning för cirka 160 lägenheter. Ambitionen är att Umeås tillväxt, så långt det är möjligt, ska samlas inom en fem kilometers radie från centrum respektive universitetsområdet. Det är effektivt och långsiktigt hållbart att nyttja befintlig infrastruktur och samtidigt ett sätt att minska bilberoendet, säger Ulrik Berg (M), byggnadsnämndens vice ordförande.

Beräknat klart årsskiftet 2023-2024

Just nu pågår rivningsarbeten på området som beräknas vara klara i februari eller mars. Planerad byggstart är sommaren 2020. Området beräknas stå klart i slutet av 2023.

Mer information:

Mikael Berglund (S)
ordförande
byggnadsnämnden
070-559 71 84
mikael.berglund@umea.se

Ulrik Berg (M)
vice ordförande
byggnadsnämnden
070-679 75 03
ulrik.berg@umea.se

Mattias Sehlstedt (V)
2:e vice ordförande
byggnadsnämnden
070-627 53 15
mattias.sehlstedt@umea.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Illustration av möjlig utformning. Arkinova.
Illustration av möjlig utformning. Arkinova.
Ladda ned bild
Illustration av möjlig utformning. Arkinova.
Illustration av möjlig utformning. Arkinova.
Ladda ned bild

Om

Umeå kommun
Umeå kommun
Skolgatan 31A
901 84 Umeå

090-16 10 00https://umea.se/press

Umeå kommun har 12 000 medarbetare och är regionens största arbetsgivare. Verksamheterna präglas av medborgarfokus, öppenhet, tillit och en strävan efter att ständigt förbättra kommunens service. Umeå är en av Sveriges mest växande städer. Här bor omkring 125 000 personer, och kommunens mål är att nå 200 000 invånare år 2050.

I Umeå finns två universitet, ett livskraftigt näringsliv och ett attraktivt utbud av kultur och fritid. Här finns också västvärldens snabbaste bredband.

Följ Umeå kommun

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Umeå kommun

Satsning på mobilt operativt team ska stödja elever som riskerar skolmisslyckande14.12.2023 13:31:42 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden får tre miljoner kronor extra i arbetet med att Umeå ska växa tryggt och säkert. Av dessa ska 1,7 miljoner kronor användas för att tillskapa ett mobilt operativt team i samverkan mellan skola, polis, socialtjänst och fritid. Teamets förebyggande arbete ska riktas till elever i årskurs 4–6 som riskerar att ha problematisk skolfrånvaro, låg måluppfyllelse och eventuellt normbrytande beteende. I förlängningen riskerar dessa elever att inte nå behörighet till gymnasiet.

Beslut om bidrag till fristående enheter och interkommunal ersättning14.12.2023 13:10:43 CET | Pressmeddelande

För- och grundskolenämnden har fattat beslut om 2024 års bidrag till fristående skolhuvudmän som bedriver förskola, pedagogisk omsorg, förskoleklass, grundskola och fritidshem. Beräkningen av bidrag ska ske på lika villkor som kommunen tillämpar vid fördelning av resurser till den kommunala verksamheten. Nämnden har också fattat beslut om 2024 års interkommunala ersättning för barn som är folkbokförda i Umeå kommun, men som får sin utbildning i en annan kommun.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye