Antalet inspektioner på minkfarmer har minskat kraftigt

Dela

Under 2016 har endast åtta inspektioner gjorts på Sveriges ca 70 minkfarmer*, det är en kraftig minskning från tidigare år. Samtidigt visar Djurens Rätts undersökning att de farmer som visat brister vid inspektioner under 2015 inte heller fått uppföljande besök.

Endast åtta inspektioner gjordes på minkfarmerna 2016

Djurens Rätt har begärt ut samtliga inspektionsprotokoll från Länsstyrelsernas besök på minkfarmer under de senaste åren. Resultatet är nedslående. Under 2016 gjorde länsstyrelserna i landet endast åtta inspektionsbesök på minkfarmer. Detta går att jämföra med år 2015 då det gjordes 22 stycken. Att så få besök gjorts under 2016 innebär också att 77 procent av de farmer som visade brister förra året, inte har fått något uppföljande kontroll av Länsstyrelsen i år.

– Detta är såklart mycket oroväckande, både att så få inspektioner görs men även att det inte görs uppföljningar när brister framkommit, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

I landets minkfarmstätaste område, Blekinge, har bara två inspektioner gjorts på länets ca 35 minkfarmer. Utöver dessa har 3 inspektioner gjorts i Västra Götaland och en inspektion vardera i Skåne, Kalmar och Kronoberg.

– Flera riksdagsledamöter och till och med landsbygdsministern har hävdat att det ser bra ut på svenska minkfarmer. Hur vet man det när det görs så få inspektioner och när branschen själva vägrar öppna upp sitt eget kontrollprogram för granskning**? Det borde oroa politikerna att en så kontroversiell industri som 8 av 10 svenskar vill avveckla inte kontrolleras bättre, säger Camilla Bergvall, ansvarig för pälsfrågor på Djurens Rätt.

*I Sverige finns det ca 70 minkfarmer. Varken Länsstyrelserna eller Jordbruksverket kan ge en mer exakt siffra på hur många farmer som finns och hur många minkar som varje år dödas i pälsindustrin.

** Svensk Mink, pälsindustrins branschorganisation, hävdar att de utöver Länsstyrelsens inspektioner gör egna interna kontroller - men dessa finns inte tillgängliga för granskning av allmänheten. Varken privatpersoner eller riksdagspolitiker har lyckats fått tillgång till inspektionsprotokoll från dessa.

Nyckelord

Bilder

Om

Djurens Rätt
Djurens Rätt
Adress: Hornsgatan 123
117 28 Stockholm

08 - 555 914 00http://www.djurensratt.se

Djurens Rätt är Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation med omkring 45 000 medlemmar. Vi är partipolitiskt obundna och arbetar för en värld där djur respekteras som kännande individer med rätt till sina egna liv. Djurens Rätt är beroende av frivilligt stöd för att kunna hjälpa djuren. Det är alla medlemmar och gåvogivare som är Djurens Rätt.

Vi har 90-konto och kontrolleras av Svensk Insamlingskontroll. Vi är också granskade och godkända av Givarguiden. Djurens Rätt har funnits sedan 1882.

Följ Djurens Rätt

Abonnera på våra pressmeddelanden.

Senaste pressmeddelandena från Djurens Rätt

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum