Region Örebro län

Antikroppstestning för covid-19 upphör i Region Örebro län

Dela

Möjligheten för allmänheten att boka en tid för antikroppstestning för covid-19 upphör i Region Örebro län från och med den 1 april.

Beslutet att sluta erbjuda antikroppstestning för covid-19, som har gått att boka via 1177.se, har fattats efter att Folkhälsomyndigheten inte längre anser det vara motiverat med storskalig testning av antikroppar och Regeringen har dragit tillbaka den finansiering som tidigare funnits.

- I dag finns det en god kapacitet för PCR-provtagning, det vill säga provtagning som visar på om det finns en pågående infektion i kroppen. Det gör att värdet av antikroppstestning för att ställa diagnos i efterhand har minskat. Under 2021 kommer också fler att vaccinera sig och vi vet att de flesta bildar antikroppar efter genomgången sjukdom eller vaccination, säger Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Regionen har erbjudit antikroppstestningen till allmänheten sedan i juli 2020, mot en avgift på 200 kronor. Fram till och med den här veckan har knappt 45 000 antikroppstester gjorts.

Regionen kommer att göra antikroppstestning för covid-19 även efter den 1 april, men de testerna kommer att utföras i uppföljnings- och forskningssyfte eller om det finns medicinska skäl hos en patient och en läkare kommer då att ordinera provet.

Kontakt

Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län

Telefon: 019-602 35 81

E-post: gunlog.rasmussen@regionorebrolan.se

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Gunlög Rasmussen. Foto: Håkan Risberg/Region Örebro län
Ladda ned bild

Om

Region Örebro län
Region Örebro län
Eklundavägen 1
701 16 Örebro

http://www.regionorebrolan.se

Region Örebro län - Tillsammans skapar vi ett bättre liv

Region Örebro län ansvarar för många frågor som berör länsinvånarnas vardag och framtid, bland annat hälso- och sjukvård, kollektivtrafik, infrastruktur, näringslivsutveckling, kultur och utvecklingen av social välfärd.

Följ Region Örebro län

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Region Örebro län

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum