Svenska kyrkan / Härnösands stift

Äntligen orgelläger för barn och unga igen

Dela

Den här veckan är 26 barn och ungdomar mellan 7 och 20 år samlade till orgelläger i Svenska kyrkans regi. – Med lägret vill vi att fler unga ska upptäcka orgeln som instrument. Det är ett unikt instrument som få har tillgång till, säger stiftsmusiker Elisabeth Sundeman.

Arkivbild från orgellägret 2019. Foto: Härnösands stift
Arkivbild från orgellägret 2019. Foto: Härnösands stift

Efter två års uppehåll klingar nu åter barn och ungdomars orgeltoner över Mellansels folkhögskola. Orgelspel, rytmik och bild är de tre ämnen som ingår i veckans läger, vars huvudfokus ligger på orgelinstrumentet.

Eftersom undervisningen till stor del är individuell finns både erfarna orgelspelare, som varit med på tidigare läger, och nybörjare bland deltagarna.
– Vi som jobbar med lägren är så stolta över deltagarna, de framsteg som de gör vid orglarna, den spelglädje och fina stämning som brukar prägla lägren. På sikt kan det innebära att vi rekryterar kyrkomusiker, och det behövs, säger Elisabeth Sundeman.

Härnösands stifts första orgelläger genomfördes 2004. Lägren samlar främst barn och ungdomar från Jämtland, Härjedalen och Västernorrland men i mån av plats även från andra delar av landet. Flera av deltagarna på de första årens läger arbetar i dag som kyrkomusiker.

Rekryteringsbehovet av organister och kantorer ökar med kommande pensionsavgångar. Fram till 2030 beräknas att Svenska kyrkan behöver 700 nya organister och kantorer, motsvarande ungefär en tredjedel av dagens musikerstyrka.

Veckans orgelläger inleds på eftermiddagen måndag 8 augusti då de äldre deltagarna (12-20 år) anländer, torsdag 11 augusti har även den yngre gruppen (7-11 år) anslutit, lördag 13 augusti avslutas lägret med en elevkonsert i Örnsköldsviks kyrka klockan 11.00.


För mer information:
Elisabeth Sundeman, Härnösands stift, 0611-254 65   
Kicki Sjöstedt, studieförbundet Sensus, 0660-26 60 92

Nyckelord

Bilder

Arkivbild från orgellägret 2019. Foto: Härnösands stift
Arkivbild från orgellägret 2019. Foto: Härnösands stift
Ladda ned bild
Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker, Härnösands stift. Foto: Maria Eddebo Persson
Elisabeth Sundeman, stiftsmusiker, Härnösands stift. Foto: Maria Eddebo Persson
Ladda ned bild

Om

Svenska kyrkan / Härnösands stift
Svenska kyrkan / Härnösands stift
Universitetsbacken 1
871 22 Härnösand

0611-254 00https://www.svenskakyrkan.se/harnosandsstift

Härnösands stift är den regionala nivån av Svenska kyrkan i Jämtland, Härjedalen, Medelpad och Ångermanland. Stiftets huvuduppgift är att ge stöd till de lokala enheterna, de närmare 100 församlingarna i regionen. Biskop för Härnösands stifts är Eva Nordung Byström.

Följ Svenska kyrkan / Härnösands stift

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Svenska kyrkan / Härnösands stift

Ny organisation för Svenska kyrkan i Medelpad3.10.2022 13:00:00 CEST | Pressmeddelande

Stiftsstyrelsen i Härnösands stift har beslutat att församlingarna i Medelpad ska organiseras i två nya pastorat. Avsikten är att på sikt säkra resurser för den lokala kyrkliga verksamheten. – Beslutet möjliggör att alla församlingarna, stora som små, kan finnas kvar och fortsätta vara till glädje och nytta för församlingsborna även i framtiden, säger biskop Eva Nordung-Byström, ordförande i stiftsstyrelsen.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum