Använd solskyddskrämer med rätt märkning på rätt sätt
Att solskyddsprodukter på den svenska marknaden ger det skydd som utlovas är något som Läkemedelsverket genomför regelbundna kontroller av. Men för att få utlovat skydd måste dessa också användas på rätt sätt.
Idag råder det inget tvivel att solens strålar både kortsiktigt och långsiktigt kan orsaka negativa hälsoeffekter, i värsta fall hudcancer. Solskyddsprodukter är en mycket viktig produkt som ska användas som ett komplement till att vistas i skugga då solen är som starkast och att skydda sig med kläder. Samtidigt finns det en stor okunskap om hur man ska använda solkrämer.
– Du behöver smörja in dig rikligt innan du går ut i solen och upprepa insmörjning flera gånger under dagen för att få utlovat skydd. Solskyddskrämer får inte heller vara för gamla eller stått öppnande under längre tid eftersom effekten av solskyddskrämen kan minska, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.
Läkemedelsverket utför återkommande tillsyn för att kontrollera att det finns bevisning för den skyddande effekt mot solstrålning som produkten uppges ha och att korrekta varningstexter och bruksanvisning för säker användning finns. Tidigare kontroller har visat på brister i bland annat märkningen. Därför är det viktigt även som konsument att vara uppmärksam.
-Solskyddsprodukter på den svenska marknaden ska ha märkning på svenska som varnar för riskerna med solning och som beskriver hur produkten ska användas för att få utlovat solskydd. Vi avråder från att köpa solskyddsprodukter som saknar sådan märkning, säger Elmira Tavoosi, utredare på Läkemedelsverket.
Viktiga ”kom-ihåg” för säkra solvanor i sommar:
- Det viktigaste är att undvika solen då den är som starkast (mellan klockan 11 och 15), att vara i skuggan och att skydda sig med kläder, hatt och solglasögon.
- Ingen solskyddsprodukt kan filtrera bort 100 % av solens strålar. Däremot kan den ge ett mycket bra kompletterande skydd om den används korrekt. Följ bruksanvisningen och smörj rikligt och ofta, använd gärna produkt med högt skydd som SPF 50 eller 30
- Fysikaliska och kemiska filter oskadliggör solens farliga strålar på olika sätt, men kraven om att de ska vara säkra och ge utlovat skydd är detsamma
- Om solskyddsprodukten ska användas för barn, välj då en produkt som riktar sig till barn, då de är anpassade för målgruppen
- Kontrollera så att produktmärkningen innehåller obligatoriska delar som innehållsförteckning, tydliga användarinstruktioner på svenska och namn och adress till det ansvariga företaget (ska vara inom EU).
- Var lite vaksam vid köp genom webbshopar då vissa kan erbjuda produkter från andra marknader som inte uppfyller EU-kraven. Kontrollera gärna vilket företag som står bakom webbshopen och att det finns korrekta kontaktuppgifter innan köp.
- Använd inte solskyddsprodukter om hållbarhetstiden gått ut, köp nytt i stället! Förvara produkten svalt och mörkt för att inte äventyra UV-skyddet.
Nyckelord
Kontakter
Pressjour
Tel:018-18 36 25press@lakemedelsverket.seLänkar
Om
Läkemedelsverket arbetar för att patienten, hälso- och sjukvården samt djursjukvården får tillgång till säkra och effektiva produkter och att de används ändamålsenligt och effektivt. Läkemedelsverkets vision är att vara en ledande kraft i samverkan för bättre hälsa.
Följ Läkemedelsverket
Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.
Senaste pressmeddelandena från Läkemedelsverket
Björn Eriksson har fått i uppdrag att utreda digitala vårdgivare inom primärvården22.6.2022 17:10:00 CEST | Pressmeddelande
Björn Eriksson, generaldirektör på Läkemedelsverket, har fått i uppdrag av Socialdepartementet att utreda hur digitala vårdgivare ska kunna bli en del av en mer sammanhållen och kontinuitetbaserad del av primärvården. Översynen ska bland annat klargöra vilka digitala vårdtjänster som är att likställa med fysiska besök i primärvården och vad som är att betrakta som sjukvårdsrådgivning.
Tiofaldig ökning av inrapporterade misstänkta biverkningar 202121.6.2022 12:51:41 CEST | Pressmeddelande
Idag publiceras Läkemedelsverkets årssammanställning av inrapporterade misstänkta biverkningar under 2021. Under 2021 inkom 99 211 rapporter till Läkemedelsverket. Det är mer än en tiofaldig ökning av det normala antalet rapporter som brukar inkomma. Den absoluta majoriteten handlade om misstänkta biverkningar av vacciner mot covid-19, 8479 rapporter berörde andra läkemedel.
Barn ska få ökad kunskap om läkemedel21.6.2022 10:02:03 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tagit ett första steg för att öka ungdomars kunskap om läkemedel genom digitala informationsmaterial om hur läkemedel fungerar, pålitlig information om läkemedel och hur de används på rätt sätt. En viktig kunskapsförmedlare är hälso- och sjukvården.
Högsäsong för huggormar – så gör du om du blir biten16.6.2022 13:14:35 CEST | Pressmeddelande
Med sommarvärmen kommer huggormarna fram. Varje år vårdas uppemot 400 personer på sjukhus till följd av huggormsbett. Nästan hälften av fallen är så allvarliga att de måste behandlas med motgift. Giftinformationscentralen gör riskbedömningar och ger råd vid akuta förgiftningstillstånd.
Få allvarliga avvikelser i bantningsprodukter16.6.2022 08:26:09 CEST | Pressmeddelande
Läkemedelsverket har tillsammans med åtta kommuner granskat cirka 200 viktminskningsprodukter som marknadsförs till svenska konsumenter. Innehållsdeklarationerna har granskats, och 42 av produkterna har analyserats vid myndighetens laboratorium. Resultaten visar på få allvarliga avvikelser som kan medföra hälsorisker för konsumenten.
I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.
Besök vårt pressrum