AP3 Tredje AP-fonden

AP3 stärker juristteamet och söker senior affärsjurist

Dela

Juridikfunktionen inom AP3 arbetar brett inom flera olika rättsområden med utgångspunkt i AP3s verksamhet och med fokus på kapitalförvaltnings- och investeringsverksamhet.

AP3s verksamhet regleras i AP-fondlagen och är en statlig myndighet, vilket innebär att ytterligare regelverk berör verksamheten och måste beaktas.

Juridikfunktionen består för närvarande av tre seniora jurister. Avdelningen arbetar nära fondens Compliance Officer, bland annat kring regelverksfrågor.

Arbetsuppgifter och ansvarsområden

Arbetsuppgifterna består i att biträda alla delar av verksamheten med kvalificerat juridiskt stöd, bland annat inom följande områden:

 • Förhandla och granska avtal
 • Säkerställa efterlevnad av tillämpliga regelverk, såväl nationella som internationella
 • Genomföra rättsutredningar med anledning av AP3s investeringar
 • Hantera olika regulatoriska- och offentligrättsliga frågeställningar, t ex remissvar
 • Vissa bolagsrättsliga frågor med anledning av AP3s investeringar, exempelvis aktieägaravtal, emissioner och andra ägarfrågor.
 • Löpande hantera ärenden som rör KYC, skatte- och investerarstatus
 • Emellanåt leda, koordinera och delta i andra fondövergripande projekt såsom upphandlingar.

Lämplig bakgrund

Vi söker dig med en jur.kand. eller motsvarande examen. Du har minst fem års arbetslivserfarenhet från advokatbyrå, finansiellt institut, fondbolag eller motsvarande inom relevanta rättsområden. Om du därutöver har erfarenhet av finansmarknaden, även internationellt samt av offentliga organisationer så är det en fördel.

Personliga förmågor och egenskaper

 • Ha förmåga att strukturera, prioritera och självständigt driva frågor och projekt
 • God social kompetens, positiv attityd och en utpräglad lagspelare
 • God analytisk förmåga
 • Mycket god kommunikativ förmåga, skriftlig och muntlig, på både svenska och engelska
 • Trygg och prestigelös som person

Sista ansökningsdag är den 29 december 2021 men vi kommer att hantera ansökningar löpande. 

Ansök här

Bilder

Om

AP3 Tredje AP-fonden
AP3 Tredje AP-fonden
Box 1176
111 91 Stockholm, SWEDEN

+46 (0)8 555 17 100http://www.ap3.se

AP3 är en av fem buffertfonder inom det svenska allmänna pensionssystemet. Per den 30 juni 2021 förvaltade fonden 466,9 miljarder kronor. Fonden har riksdagens uppdrag att förvalta fondkapitalet till största möjliga nytta för pensionssystemet genom att skapa en hög avkastning till en låg risknivå på ett föredömligt sätt. Läs mer om Tredje AP-fonden på ap3.se

 

Följ AP3 Tredje AP-fonden

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från AP3 Tredje AP-fonden

Med anledning av inslag i Sveriges radio P1 idag den 18/11 202118.11.2021 08:00:00 CET | Pressmeddelande

Det riktas anklagelser mot AP3 rörande att fonden bryter mot AP-fondslagen och FNs konvention som rör icke-spridningsavtalet, NPT (Non-Proliferation Treaty). AP3 ser mycket allvarligt på detta och tillbakavisar anklagelserna. AP3 har inga investeringar i bolag som AP-fondernas etikråd har kommit fram till bryter mot FNs konvention rörande icke-spridningsavtalet. Enligt den nya lagens förarbete bör AP-fonderna samverka genom att ta fram gemensamma riktlinjer för vilka tillgångar som inte bör placeras i. Första-Fjärde AP-fonden har gemensamt givit Etikrådet i uppgift att bedöma vilka bolag som bryter mot FNs konventioner där det föreligger tydliga förbud som Sveriges riksdag har undertecknat och rekommenderat AP-fonderna att utesluta dessa bolag. AP3 liksom de andra fonderna har alltid följt Etikrådets rekommendationer sedan Etikrådet inrättades 2006. Det kan också vara värt att notera att det finns en FN-konvention som tydligt förbjuder kärnvapen som Riksdagen har valt att inte undertec

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum